Wykonanie
Maj to sezon na
szparagi, a my jesteśmy zwolenniczkami kuchni sezonowej dlatego też proponujemy wam kilka sposobów przygotowania tych zdrowych warzyw.
Szparagi zawierają witaminy - C, E, beta karoten i kwas foliowy, sód, potas, żelazo, wapń, mangan, magnez, fosfor,
fluor, miedź, jod. Ponadto znajdują się w nich takie kwas nikotynowy, pantotenowy i szczawiowy. Dla tych, którzy dbają o linię,
szparagi są niskokaloryczne! Mają też działanie moczopędne i oczyszczające (wpływają na prawidłowe działanie wątroby i nerek), a także poprawiają pamięć i koncentrację. Jednym słowem grzech ich nie jeść! Oto nasz sposób, by te warzywa były nie tylko zdrowe, ale i smaczne.
Zielone szparagi z
sosem holenderskim to chyba jedna z najbardziej eleganckich i popularnych przystawek. (Jutro pokażemy pomysł na białe
szparagi!).
Składniki:- pęczek
zielonych szparagów-
oliwa i
masło do smażenia- 2 szczypty
soliSkładniki
sosu holenderskiego:- 4
żółtka- sok z dwóch plastrów
cytryny- ½ kostki
masła- szczypta
soli- szczypta
pieprzu ziołowegoSposób przygotowania
szparagów:1.
Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy stwardniałą końcówkę (około1/5
szparaga). Naturalnie wyczujecie miejsce złamania.2. Następnie na patelni rozgrzewamy
oliwę z łyżką
masła i na wolnym ogniu i pod przykryciem podsmażamy
szparagi z obu stron. Solimy
szparagi. Pamiętajcie!
Szparagi smakują dużo lepiej smażone niż gotowane, choć te na parze są polecane osobom, które się odchudzają.Sposób przygotowania
sosu holenderskiego:
1. W garnku nastawiamy
wodę, gdy będzie ciepła ustawiamy miskę, w której będziemy przygotowywać sos.2. W misce mieszamy
żółtka, wcześniej rozpuszczone
masło,
sok z cytryny i
przyprawy.3. Powoli ubijamy sos. (my w połowie ubijania przestawiłyśmy się na ubijaczkę elektryczną, bo ręczne zbyt długo trwa). Pamiętajcie by zbyt długo nie podgrzewać sosu bo się zważy, lepiej skończyć ubijanie bez podgrzewania, niż dopuścić do zważenia.4. Sos powinien
mieć konsystencje
majonezu, wtedy jest gotowy i można polać im
szparagi. Gdyby był za mało słony lub kwaśny dodajcie
soku z cytrynu lub szczyptę
soli.Smacznego!