Wykonanie
Zdarzyło mi się zrobić kilka skomplikowanych lub trudnych przepisów w mojej kulinarnej przygodzie. Jedne były tego warte inne zupełnie nie. Ten przepis może nie jest ani skomplikowany ani trudny ale na pewno zajmuje trochę czasu i uwagi. Warto się jednak poświęcić i np. w weekend przygotować małą ucztę. To trochę taki rodzaj śniadania gdzie trzeba
mieć oczy dookoła głowy bo wszystko dzieje się na raz...pilnowanie
jajek, mieszanie sosu, gotujące się
szparagi...ale efekt wynagradza i to jedno z lepszych śniadań jakie miałam okazję jeść..Poza tym po wczorajszym balu na którym byliśmy takie śniadanie okazało się wręcz zbawienne:) Polecam!
Składniki:
jajka (2 na osobę lub wg uznania)8
zielonych szparagów (użyłam mrożonych)
sos holenderski:pół kostki
masła4
żółtkasok wyciśnięty z połowy
cytrynysólpieprzłyżka zimnej
wodyWykonanie:
Szparagi pozbaw zdrewniałej końcówki (ja zanim je zamrażam odłamuję tą zdrewniałą część, ułatwia to życie później:)) Ugotuj je w szerokim garnku i wlej tyle
wody aby były przykryte (jeśli macie garnek do gotowania
szparagów- zazdroszczę:)). Przygotuj
jajka. Ja mam sposób na
jajka w koszulce podpatrzony kilka lat temu u brytyjskiej perfekcyjnej pani domu:) Wybierz szeroki kubek i wyłóż go folią spożywczą robiąc wgłębienie. Do środka wlej odrobinę
oliwy, wbij
jajko i dopraw
solą i
pieprzem. Zbierz brzegi folii i
zwiń je tworząc mały pakunek. Jeśli obawiacie się że z
jajkiem może się stać coś
dziwnego dla bezpieczeństwa można zwinąć ją nitką. Wrzuć paczuszki do wrzątku i gotuj 3-4 minuty w zależności od wielkości
jajka i upodobań w kwestii ściętego
żółtka:)
Sos holenderski-
Masło rozpuść. Na garnek z gotującą się
wodą postaw miskę.
Żółtka oddziel od
białek (
białka nie będą potrzebne więc jeśli macie jakiś kreatywny sposób na ich wykorzystanie to próbujcie- dzięki temu że
jajko na miękko zrobiłam w postaci "pakunków" dodałam do nich całe
białko jakie mi zostało z robienia sosu). I wrzuć je do miski dodaj
wodę,
sok z cytryny i
przyprawy i ubijaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj
masło trzeba uważać żeby sos się nie zważył (jeśli tak się stanie można go uratować dodając nieco zimnej
wody i mieszać aż znowu konsystencja będzie kremowa) i znowu ubijaj aż sos stanie się gęsty. Powinien być puszysty i gładki o konsystencji
majonezu.
Szparagi wyłóż na talerz a na nich połóż
jajko. Całość polej sosem. Grzanki i
kawa pasują do tego idealnie!Smacznego!