Wykonanie
Przepis na sos znalazłem na opakowaniu
przyprawy i choć nie jestem wielkim wielbicielem
kawy, postanowiłem go wypróbować. Smak i zapach jest jak najbardziej
kawowy i mimo moich obaw, z
rybą komponuje się fantastycznie. Składniki z przepisu nieznacznie zmieniłem i z braku, pominąłem białe
wytrawne wino.
Rybę polaną sosem
kawowym zjedliśmy z
ryżem i
sałatą. Ciekawa odskocznia od tradycyjnych smaków. Może nie wygląda, ale smakuje :)
Sos
kawowy :- 1 średnia
cebula,- 2 łyżeczki mielonej
kawy,- 150 g
śmietanki,- 2 - 3 łyżki
soku z cytryny ( do smaku ),-
sól,
pieprz cytrynowy,- łyżeczka
masła,- 100 ml
wytrawnego białego wina ( pominąłem )Wykonanie :Drobno pokrojoną
cebulę zeszklić na
maśle i zalać
śmietanką. Dodać zaparzoną w 100 ml wrzątku
kawę razem z fusami. Dokładnie wymieszać, dodać
sól i
sok z cytryny. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Ryba :Składniki :- około 500 g dowolnych
filetów z ryby ( miałem tilapię ),-
pieprz cytrynowy,-
sól,-
olej do smażenia.Wykonanie :
Rybę posypać
solą i
pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzać
olej i usmażyć
rybę na złoto.Gotową polać sosem
kawowym. Smacznego :)