Wykonanie
Wiecie, że lubię
ryby, bo dawno już o tym wspomniałam. Nauczyłam się jeść i przyrządzać
ryby od mojego małżonka, który praktycznie był wychowany na rybach i innych owocach morza.
Ryba nie dziwota, dla kogoś kto mieszkał nad samym Morzem Kaspijskim. Jedyne co to mój mąż nie lubi
ryby gotowanej czy duszonej w przeciwieństwie do mnie.Tak się składa, że od niedzieli przez najbliższy tydzień jestem zupełnie sama w moim letnim domu, więc dzisiaj pozwoliłam sobie na wystawny obiad z
rybą czyli suflet z
pstrąga łososiowatego . Jak się domyślacie suflet przyrządziłam z gotowanej
ryby.
Aby przyrządzić suflet należy rozłożyć pracę na 3 etapy. Najpierw obgotować krótko
rybę lub uparować.
Potem należy zrobić sos na bazie beszamelu, a na końcu połączyć wszystkie składniki włącznie z ubitą pianą. Mój suflet z
ryby wyrasta ale lekko opada, nie wiem czy to taka jego natura ale jest upieczony i bardzo puszysty. Ciekawi jesteście tego pysznego dania z ryby? Zapraszam na przepis poniżej.Składniki: na 4 porcje400 g fileta z
pstrąga łososiowatego3
jajka,
białka i
żółtka oddzielić300 ml
mleka3 łyżki
mąki50 g
masła3 łyżki posiekanego
koperku1 łyżeczka
soku z cytrynysól i
czarny pieprz do smaku
Rybę opłucz, odetnij skórę i podziel na mniejsze kawałki. Gotuj
rybę w lekko osolone wodzie przez 2 minuty. Rozpuść
masło i dodaj
mąkę. Smaż aż zasmażka lekko się zrumieni. Dodaj podgrzane
mleko mieszając cały czas trzepaczką. Zdejmij sos i lekko przestudź. Do ciepłego sosu wmieszaj
żółtka, posiekany
koper i
sok z cytryny. Dopraw sos
solą i
pieprzem, a następnie wymieszaj z
rybą.Wysmaruj nie za dużą szklaną formę
masłem. Ubij
białka na sztywno i delikatnie wymieszaj z sosem. Wylej masę do formy, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 175º C przez około 30 minut.
Ale to jeszcze nie koniec! Do sufleta z
pstrąga zrobiłam pyszną
sałatkę z
kurek i
orzechów laskowych.
Ryby z
grzybami i
orzechami bardzo do siebie pasują. Pamiętacie za pewne ten przepis,
karp z pesto i
orzechami, a może już go wypróbowaliście?
To mój pierwszy przepis z
kurkami w tym roku. Mówiąc szczerze już się nie mogłam doczekać
kurek.
Sałatka jest przepyszna.
Pieprzne kurki świetnie harmonizują z laskowymi
orzechami i
parmezanem.
Sałatka z
kurkami, laskowymi
orzechami i
parmezanem na 4 porcje½ kg
kurek2
dymki ze
szczypiorkiem3 łyżki posiekanej
natki pietruszki100 ml grubo posiekanych i uprażonych
orzechów laskowych1 łyżka
masła1 łyżka
olejusól i
pieprz do smaku4 łyżki startego
parmezanu do posypania100 g
sałaty, różne rodzaje, u mnie rzymska i baby
szpinakKurki oczyść. Większe przekrój na pół. Usmaż
kurki na
maśle i
oleju. Smaż
kurki na dużym ogniu, aby szybko odparowały. Inaczej będą ugotowane. Dodaj pokrojoną
dymkę i posiekaną
pietruszkę, Smaż jeszcze przez 2 minuty, aż smaki się przegryzą.
Orzechy upraż na suchej patelni. Na półmisku ułóż
sałatę, a na niej gorące
kurki. Posyp
sałatkę orzechami i
parmezanem. Podaj suflet z
pstrąga razem z
sałatką.Polecane przepisy
Dorsz,
migdały,
parmezan i aioli
Pstrąg z grillaŚwiąteczne resztki z
karpia i
jarmużuPodsumowanie przepisu miesiąca i ogłoszenie zwycięskiego przepisuRisotto z
kurkami, smażony
dorsz i karmelizowana
marchewka