Wykonanie
Po ubiegłorocznej jajecznicy z
kurkami wiedziałam, że pierwsze w tym roku
kurki powędrują do
jajek, tym razem jednak zrobiłam omlet. Połączenie jak najbardziej trafione. Takie wakacyjne śniadanie napawa mnie wielkim optymizmem.
Składniki:10 dag oczyszczonych
kurek2
jajka2 łyżki
mlekamasło +
olej do smażenia
szczypioreksól,
pieprzKurki podsmażyć na
maśle, przyprawić
solą i
pieprzem, przemieszać, zdjąć z patelni.
Jajka rozbełtać w kubku z
mlekiem. Przyprawić do smaku
sola i
pieprzem. Rozgrzać
masło z
oliwą na patelni i wylać masę jajeczną. Smażyć, aż spód się zetnie. Brzegi poruszać widelcem, i poruszać patelnią aby wolne miejsca zapełniły się płynnym jeszcze
jajkiem. Ułożyć
kurki na połowie omleta, posypać
szczypiorkiem, przykryć drugą połową i delikatnie zsunąć na talerz. Podawać natychmiast.Smacznego:)