Wykonanie
Jedliście kiedyś jajecznicę puszystą niczym ptasie mleczko, niczym chmurka, delikatną jak pianka? Jest na to bardzo łatwy sposób: wystarczy wcześniej ubić pianę z
białek i połączyć ją z
żółtkami. Efekt jest niesamowity, spróbujcie! Może nie widać tego tak dobrze na zdjęciach, ale jajecznica jest lekka jak piórko.
Składniki na 1 osobę:2
jajka3 łyżki
mleka1 łyżeczka
masłasól,
pieprz do smaku1 łyżka posiekanego
szczypiorkuPrzygotowanie:Wbijam
białka i
żółtka do oddzielnych miseczek,
białka miksuję na pianę ze szczyptą
soli. Do
żółtek wlewam
mleko, krótko miksuję. Przelewam delikatnie
żółtka do ubitej piany, dodaję
szczypiorek, doprawiam lekko
solą i
pieprzem i wylewam masę na patelnię z rozpuszczonym
masłem. Smażę chwilę, przewracając
jajka łopatką.Przepis autorski.