Wykonanie
Co to za wpis i w czym filozofia, przecież każdy potrafi zrobić jajecznicę ze
szczypiorkiem. Filozofia żadna, choć na temat idealnej jajecznicy rozpraw powstało nie mało. Ale wpis ten nie ma być lekcją gotowania, nowatorskim przepisem czy chęcią pochwalenia się czymś co się udało. Dzielę się z
wami dziś przepisem na najlepsze śniadanie na świecie, a postanowiłam to uczynić, gdyż
szczypiorek w tym roku dzielnie wyrósł na grządkach mych, co to zawsze zielskiem się ścielą gęsto i niczym więcej. To i
jajka swoje i
szczypior swój, tylko
masło od zaprzyjaźnionej krowy. Kochani kochajcie jajecznicę. Najlepszą na świecie robi oczywiście mój mąż, co z całą stanowczością podkreślają dzieci, ale... praktyka czyni mistrza.Składniki:2
jajka1 łyżka
masłagarść
szczypiorkusólpieprzPrzepis:- Na średnim ogniu na patelni delikatnie roztapiamy
masło. Kiedy się rozpuści i lekko podniesie swoją temperaturę wlewamy na patelnię
jajka, uprzednio wbijając je do miski i sprawdzając zawartość. Na początku delikatnie mieszamy
białko, starając się nie rozlać
żółtka. Kiedy
białko będzie w połowie ścięte rozkrawamy
żółtko i smażymy jeszcze minutę delikatnie mieszając. Wyłączamy gaz i dodajemy posiekany
szczypiorek,
sól oraz
pieprz. Podajemy na gorąco z
chlebem posmarowanym
masłem.Smacznego dnia :)