Wykonanie
Dziś propozycja na coś konkretnego.Pikantne naleśniki z zielonym farszem.Uwielbiam te żółte talerze po zjedzeniu :)Przepis na 5 sztukCo trzeba?Na naleśniki:1 szklanka
mąki1 szklanka
piwa1
jajko1 łyżka
kurkumy1 łyżka
olejuNa farsz:1 opakowanie
szpinaku2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprzNa
sos beszamelowy:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki1 szklanka
mlekasól,
pieprzgałka muszkatołowa+ tarty
żółty serzielenina do posypania (
koperek,
natka pietruszki)Co i jak?Składniki na naleśniki wymieszać ze sobą, smażyć jak tradycyjne naleśniki.Na patelni rozpuścić tłuszcz, dodać
szpinak i dusić 5 minut pod przykryciem. Odcedzić, doprawić
solą i
pieprzem, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.W małym garnuszku rozpuścić łyżkę
masła, dodać łyżkę
mąki i powoli wlewać
mleko.Zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Każdy naleśnik posmarować sosem, nakładać farsz, złożyć na pół i jeszcze raz na pół, układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym wcześniej
masłem, polać resztą sosu, posypać
żółtym serem.Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.Przed podaniem posypać
zieleniną.Smacznego! :)