Wykonanie
Przygotowanie smacznego obiadu wcale nie musi trwać długo. Dzisiejsza propozycja to danie w 15 minut a do tego naprawdę pyszne. Pełnoziarnisty
makaron, kremowy sos i delikatna
ryba - pychota ! Są dni kiedy mamy mało czasu na gotowanie albo brak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień !Próbowaliście już pysznego
Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej zupy z dyni ?
czas przygotowania : 15 minutskładniki na 2 porcje :7-8 gniazd
makaronu pełnoziarnistego wstążki Lubellaok. 250 g świeżego filetu z surowego
łososia1/2 papryczki czereśniowej ostrej2 nieduże
szalotkiok. 100 ml cydruok. 100 ml
śmietanki 30 %1 łyżka
oleju albo
masła2 łyżki posiekanego świeżego
koperkudo smaku -
sól,
pieprz mielony
sposób przygotowania :
rybę opłukałam i osuszyłam. Sprawdziłam czy nie ma ości przesuwając dłonią po powierzchni
mięsa przez środek w obie strony - jeśli jaką wyczujecie bo trzeba ją usunąć, najlepiej pęsetą albo małymi szczypczykami.
Ostrym nożem pokroiłam
rybę w cienkie plasterki tnąc ukośnie.Papryczkę oczyściłam z pestek i posiekałam.
Szalotki obrałam, pokroiłam w cienkie półplasterki.
Makaron wrzuciłam do wrzącej, osolonej
wody. Na dużej patelni rozgrzałam tłuszcz. Wrzuciłam
szalotkę i papryczkę, przesmażyłam chwilę. Dodałam
łososia a gdy tylko zaczął zmieniać kolor wlałam cydr, zagotowałam. Po krótkiej chwili kiedy cydr właściwie odparował a
łosoś się ugotował wlałam
śmietankę. Doprawiłam do smaku i wrzuciłam odcedzony w
między czasie ugotowany al'dente
makaron. Bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszałam dosypując jeszcze
koperek -
makaron powinien być obtoczony w sosie, ale trzeba uważać żeby nie pokruszyć na mocno kawałków
ryby. Wyłożyłam danie na talerze, posypałam listkami
koperku i podałam od razu po przyrządzeniu.To pyszne i szybkie do przygotowania danie.