Wykonanie
Pora na pierwsze gołąbki z
młodej kapusty i z couscous . To moje pierwsze gołąbki z couscous i muszę przyznać, że całkiem nieźle mi wyszły. Oprócz couscous dodałam do
mięsnego farszu
suszone pomidory w
oleju,
szpinak i
oliwki kalamata, a więc wszystko co miałam pod ręką.Porcja gołąbków wyszła olbrzymia, więc musiałam je zapiec w dużej brytfance i w piekarniku. Wpadłam więc na pomysł by je zapiec razem z
pomidorowym sosem, a na dodatek posypać
fetą. Gołąbki wyszły idealne i bardzo puszyste. A oto przepis
Składniki:Na 20 gołąbków1 kg mielonego
wołowego mięsa10
suszonych pomidorów w
oleju20 szt
oliwek kalamata1 duża
cebula3 ząbki
czosnku80 g
szpinaku, świeżego4 łyżki
szczypiorku, posiekanego1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzu½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1
jajko400 ml couscous + 700 ml gorącego
bulionu2 mniejsze
młode kapustyZalej couscous
bulionem i pozostaw do napęcznienia na około 10 minut. Pokrój
cebulę i
czosnek w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj po chwili grubo pokrojone
pomidory oraz
szpinak. Smaż aż
szpinak zwiędnie.Dodaj teraz wszystko do
mielonego mięsa, dopraw
przyprawami i wyrób na jednolity farsz. W międzyczasie zalej
kapustę wodą i blanszuj przez około 5 minut każdą. Ostudź i rozdziel liście. Na każdy liść nałóż porcję farszu i
zwiń. Układaj gołąbki na blasze posmarowanej
olejem.
Pomidorowy sos2 x 500 g pomidorowej passata200 ml
wody, obcjonalnie1 łyżka
pomidorowego przecieru1 mała
cebula2 ząbki
czosnkugarść liści
bazylii1 łyżka
oliwysól i
pieprz do smaku
Pokrój
cebulę w drobną kostkę,
czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój grubo liście
bazylii. Wszystko lekko podsmaż następnie wlej passata i dodaj
przecier pomidorowy. Dopraw sos
przyprawami i
solą, zagotuj. Jeśli
sos jest zbyt gęsty dolej
wody i ponownie zagotuj.Zalej gołąbki sosem posyp pokruszoną
feta i zapiecz w piekarniku na termoobiegu na 160ºC przez około 30 minut. Podawaj na ciepło obficie polane sosem.Jeśli uważacie, że gołąbki to pracochłonne danie proponuję szwedzki
pudding z
kapusty i
mięsem i jego wegetariańską wersję
pudding z
kaszy i
soczewicy .Polecane przepisyGołąbki z
włoskiej kapusty z
sosem pomidorowymGołąbki z
kaszą i
soczewicąZapiekanka z
kapusty,
kaszy i
soczewicySzwedzki
pudding