ßßß Cookit - przepis na Pyszne gołąbki z młodej kapusty i z couscous

Pyszne gołąbki z młodej kapusty i z couscous

nazwa

Wykonanie

Pora na pierwsze gołąbki z młodej kapusty i z couscous . To moje pierwsze gołąbki z couscous i muszę przyznać, że całkiem nieźle mi wyszły. Oprócz couscous dodałam do mięsnego farszu suszone pomidory w oleju, szpinak i oliwki kalamata, a więc wszystko co miałam pod ręką.
Porcja gołąbków wyszła olbrzymia, więc musiałam je zapiec w dużej brytfance i w piekarniku. Wpadłam więc na pomysł by je zapiec razem z pomidorowym sosem, a na dodatek posypać fetą. Gołąbki wyszły idealne i bardzo puszyste. A oto przepis
Składniki:
Na 20 gołąbków
1 kg mielonego wołowego mięsa
10 suszonych pomidorów w oleju
20 szt oliwek kalamata
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
80 g szpinaku, świeżego
4 łyżki szczypiorku, posiekanego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 jajko
400 ml couscous + 700 ml gorącego bulionu
2 mniejsze młode kapusty
Zalej couscous bulionem i pozostaw do napęcznienia na około 10 minut. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj po chwili grubo pokrojone pomidory oraz szpinak. Smaż aż szpinak zwiędnie.
Dodaj teraz wszystko do mielonego mięsa, dopraw przyprawami i wyrób na jednolity farsz. W międzyczasie zalej kapustę wodą i blanszuj przez około 5 minut każdą. Ostudź i rozdziel liście. Na każdy liść nałóż porcję farszu i zwiń. Układaj gołąbki na blasze posmarowanej olejem.
Pomidorowy sos
2 x 500 g pomidorowej passata
200 ml wody, obcjonalnie
1 łyżka pomidorowego przecieru
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój grubo liście bazylii. Wszystko lekko podsmaż następnie wlej passata i dodaj przecier pomidorowy. Dopraw sos przyprawami i solą, zagotuj. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolej wody i ponownie zagotuj.
Zalej gołąbki sosem posyp pokruszoną feta i zapiecz w piekarniku na termoobiegu na 160ºC przez około 30 minut. Podawaj na ciepło obficie polane sosem.
Jeśli uważacie, że gołąbki to pracochłonne danie proponuję szwedzki pudding z kapusty i mięsem i jego wegetariańską wersję pudding z kaszy i soczewicy .
Polecane przepisy
Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem pomidorowym
Gołąbki z kaszą i soczewicą
Zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy
Szwedzki pudding
Źródło:http://codojedzenia.pl/pyszne-golabki-z-mlodej-kapusty-i-z-couscous