Wykonanie
(PSEUDO) KLASYCZNA TAPENADA
Dzisiaj po hiszpańsku. Tapas - to małe smakowite przekąski, przyrządzone z
rybą,
mięsem, warzywami lub
sałatką, stanowią solidny podkład i zachęcają do dalszego jedzenia. Od dawna podawane w Hiszpanii są do lampki
wina,
piwa czy
sherry. U mnie stały się "przekąską" do
piwa w czasie wczorajszej romantycznej posiadówy z Mężem :) Siódma rocznica "bycia" (choć już chyba, nie pamiętam, jak było, gdy Go nie było :) ) zobowiązuje, więc stając na wysokości zadania,kilka dni temu popołudniu, wraz ze Smykiem plątającym się u nóg, stworzyliśmy TAPAS. Moje Kochanie nie
jada kolacji - postawiłam na przekąski :) Od dawna pragnęłam stworzyć coś z zakupionej chwilkę temu książeczki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. Ostatnie dwa słoiczki tegorocznych
suszonych pomidorów i plątające się w lodówce
czarne oliwki przeważyły szalę na KLASYCZNĄ TAPENADĘ. Ale oczywiście nie była bym sobą, gdybym nie namieszała proporcji ;) W przepisie jest 125g czarnych
oliwek. Super - słoiczek ma 130g . Dzielnie odmierzyłam na wadze, reszta została do dekoracji. Posiekałam, powrzucałam - blenderujemy. Hm...coś czarna ta tapenada, a nie krwisto czerwona... . Zerkam jeszcze raz do przepisu... .
Oliwki WYPESTKOWAĆ i grubo posiekać. No tak... . Moje już były wypestkowane... . Dodałam dzielnie kolejny słoiczek
suszonych pomidorów. I tak wyszła (pseudo) klasyczna tapenada. Ale jest pyszna :) Poniżej podaje przepis oryginalny - obok z moją wersją pseudo - zdecydujcie, co Wam bardziej do gustu przypadnie :)
Składniki (na 4 porcje) :
1 ząbek
czosnku125g czarnych
oliwek - nie wypestkowanych - lub wypestkowanych w wersji pseudo7
suszonych pomidorów w
oleju - ja dodałam dwa słoiczki
suszonych pomidorów w
oliwie z
bazylią i
czosnkiem1 łyżka
oliwy z oliwek - dodałam - ale w mojej pseudo wersji nie była raczej konieczna
sól,
pieprz kajeńskitrochę
bazyliiCzosnek obrać, drobno posiekać i włożyć do miksera.
Oliwki wypestkować i grubo posiekać.
Pomidory także grubo posiekać i razem z zalewą dodać do składników w mikserze. Wszystko dokładnie zmiksować.
Oliwę dodać do miksowanych składników, wszystko przyprawić
solą i
pieprzem kajeńskim.
Bazylię umyć, otrzepać z
wody, listki oberwać. Tapenadę ugarnirować
bazylią i podawać z opieczonym
chlebem. Smaczności !!