Wykonanie
Lubicie gołąbki? Ja też i kiedy się już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z
młodej kapusty są najlepsze, a do nich
sos grzybowy, który przyrządziłam z pierwszych przeze mnie uzbieranych
kurek. Farsz do gołąbków najczęściej robię z
ryżu, ale zdarza się, że używam bulgur,
kaszę lub couscous .Dzisiaj zrobiłam
mięsne gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia, coś nowego, coś pysznego! Gołąbki mega duże, pieczone na blasze podane z sosem
kurkowym i młodymi ziemniaczkami. Nic tylko jeść!
Gołąbki z
młodej kapustySkładniki:16 dużych gołąbków1 duża
młoda kapusta400 ml
ryżu500 g
mielonego mięsa300 g surowej salsiccia3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 duża
cebula2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku2 łyżki
masła2 łyżki
olejuSos
kurkowy1
szalotka300 g
kurek2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego świeżego
rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego1 łyżka
masła1 łyżka
oleju1 łyżka300 ml
śmietanysól i
pieprz do smaku
Kapustę zaparz w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Ostudź i delikatnie odziel liście. Ugotuj
ryż na sypko w osolonej wodzie.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na
oleju. W dużej misce wymieszaj
ryż, mielone i surową salsiccia (rozetnij flak i wyjmij farsa, który następnie zgnieć widelcem). Dodaj
sól,
pieprz i
zioła i dokładnie wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i
zwiń w rulon. Ułóż gołąbki jeten obok drugiego na blasze. Podlej lekko
bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki
masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut.W międzyczasie ugotuj sos.
Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone
grzyby i smaż przez 3 minuty, podrzucając
grzyby na patelni. Dodaj
pietruszkę,
rozmaryn i
przyprawy, a następnie
soję i
śmietanę. Gotuj sos przez 5 minut. Jeśli
sos jest wciąż za rzadki pogotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiedniej gęstości.Polecane przepisyPyszne gołąbki z
młodej kapusty i z couscousGołąbki z
włoskiej kapusty z
sosem pomidorowymGołąbki z
kaszą i
soczewicąDomowe gołąbki z
młodej kapusty i bulgurSzwedzki
pudding