Wykonanie
Każdy z Was ma chyba swój przepis na gołąbki. Ja lubię wymyślać za każdym razem jakieś inne kombinacje, ale jak mi zabraknie pomysłów to z chęcią wracam po wypróbowany przepis na gołąbki z
włoskiej kapusty.Dzisiaj bardzo spontaniczny obiad, bo robiąc zakupy rzuciła mi się w oczy
włoska kapusta, pokaźna główka, wiec ją zaraz zapakowałam do koszyka. Gołąbki miałam w planie ugotować dopiero jutro, a że
kapusta była olbrzymia i zajęłaby całą półkę w lodówce, stwierdziłam, że zabiorę się za nie natychmiast, ku uciesze domowników.Gotowanie gołąbków uważam za pracochłonne i kiedy już zdecyduję się, że na obiad będą gołąbki, to robię po prostu cały gar!Dzisiaj proponuję gołąbki z
włoskiej kapusty w tradycyjnym wydaniu z
sosem pomidorowym.
Ryż można swobodnie zastąpić jakąś
kaszą, gołąbki z
młodej kapusty i bulgur, a dla wszystkich co mają dosyć
mięsa proponuję wersję wegetariańską, gołąbki z
kaszą i
soczewicą .
Składniki: na 24 gołąbki1
kapusta włoska, duża400 ml
ryżu1 kg
mięsa mielonego, u mnie wieprzowo wołowe2 duże
cebule2 ząbki
czosnkugarść
suszonych pomidorów2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanych liści
bazylii.2 łyżki
oliwy½ l gorącego
bulionusól i
pieprz do smaku
Sos pomidorowy1 l przetartych
pomidorów z puszki1 mała
cebula2 ząbki
czosnkugarść świeżej
bazylii1 łyżka świeżego posiekanego
rozmarynu2 łyżki
oliwysól,
pieprz i
słodka papryka w proszku do smakuWykonanie:Ugotuj
ryż według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
Cebulę i
czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, nie rumieniąc. Pokrój
pomidory również drobno i dodaj do
cebuli wraz z
pietruszką i
bazylią, Smaż przez 2 minuty.Wymieszaj
mięso z
ryżem,
przyprawami i usmażoną
cebulą,
czosnkiem i
pomidorami.Włóż
kapustę do dużego garnka, zalej
wodą i blanszuj przez 20 minut. Po połowie czasu odwróć
kapustę. Odsącz
kapustę z
wody i podziel na pojedyncze liście. Na każdy liść nałóż sporą porcję farszu, zawiń i umieść gołąbki w garnku na dnie polanym
oliwą.Kiedy już wszystkie gołąbki są gotowe zalej je
bulionem i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.W międzyczasie przygotuj
sos pomidorowy. Podsmaż
cebulę z
czosnkiem na
oliwie przez 2 minuty. Dodaj przetarte
pomidory z puszki i
zioła. Dopraw
przyprawami i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj sos przed podaniem.
Polecane przepisyDomowe gołąbki z
młodej kapusty i bulgurGołąbki z
kaszą i
soczewicąSzwedzki
puddingNo i jak tu nie ugotowac bigosu…Nakleilam osiemdziesiat a Wy?