ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem pomidorowym

Gołąbki z włoskiej kapusty z sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Każdy z Was ma chyba swój przepis na gołąbki. Ja lubię wymyślać za każdym razem jakieś inne kombinacje, ale jak mi zabraknie pomysłów to z chęcią wracam po wypróbowany przepis na gołąbki z włoskiej kapusty.
Dzisiaj bardzo spontaniczny obiad, bo robiąc zakupy rzuciła mi się w oczy włoska kapusta, pokaźna główka, wiec ją zaraz zapakowałam do koszyka. Gołąbki miałam w planie ugotować dopiero jutro, a że kapusta była olbrzymia i zajęłaby całą półkę w lodówce, stwierdziłam, że zabiorę się za nie natychmiast, ku uciesze domowników.
Gotowanie gołąbków uważam za pracochłonne i kiedy już zdecyduję się, że na obiad będą gołąbki, to robię po prostu cały gar!
Dzisiaj proponuję gołąbki z włoskiej kapusty w tradycyjnym wydaniu z sosem pomidorowym. Ryż można swobodnie zastąpić jakąś kaszą, gołąbki z młodej kapusty i bulgur, a dla wszystkich co mają dosyć mięsa proponuję wersję wegetariańską, gołąbki z kaszą i soczewicą .
Składniki: na 24 gołąbki
1 kapusta włoska, duża
400 ml ryżu
1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo wołowe
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
garść suszonych pomidorów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanych liści bazylii.
2 łyżki oliwy
½ l gorącego bulionu
sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy
1 l przetartych pomidorów z puszki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
Wykonanie:
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, nie rumieniąc. Pokrój pomidory również drobno i dodaj do cebuli wraz z pietruszką i bazylią, Smaż przez 2 minuty.
Wymieszaj mięso z ryżem, przyprawami i usmażoną cebulą, czosnkiem i pomidorami.
Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą i blanszuj przez 20 minut. Po połowie czasu odwróć kapustę. Odsącz kapustę z wody i podziel na pojedyncze liście. Na każdy liść nałóż sporą porcję farszu, zawiń i umieść gołąbki w garnku na dnie polanym oliwą.
Kiedy już wszystkie gołąbki są gotowe zalej je bulionem i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie przez 2 minuty. Dodaj przetarte pomidory z puszki i zioła. Dopraw przyprawami i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj sos przed podaniem.
Polecane przepisy
Domowe gołąbki z młodej kapusty i bulgur
Gołąbki z kaszą i soczewicą
Szwedzki pudding
No i jak tu nie ugotowac bigosu…
Nakleilam osiemdziesiat a Wy?
Źródło:http://codojedzenia.pl/golabki-z-wloskiej-kapusty-z-sosem-pomidorowym