Wykonanie
Nieodkryta wcześniej przeze mnie
ciecierzyca zaskoczyła mnie swoim smakiem;)Zawsze wydawało mi się, że taka zupka z
ciecierzycy, to pewnie jakaś a'la fasolówka, że taka sobie w smaku, wyglądzie, do tego trzeba się pewnie namęczyć, by nie zepsuć, no i czasowo nie tak... A tu niespodzianka!Nie dość, że taką zupę robi się wręcz błyskawicznie, to jeszcze jest taka inna w porównaniu do tych, które najczęściej przygotowujemy na co dzień.Przygotowanie: 0k 40 minKoszt: 25 złSkładniki:opakowanie
pomidorów bez skórki lub
sos pomidorowy3-4 ząbki
czosnkutortellini con funghi - opakowanie małe
ciecierzyca - puszka gotowa do spożycia lub surowa
oliwa z oliwek1 litr
bulionunatka pietruszkirozmaryn - najlepiej świeży
bazyliasól,
pieprz<<< surową
ciecierzycę należy przed gotowaniem zamoczyć 12 godzin wcześniej w zimnej wodzie. Odcedzić, opłukać i dopiero ugotować do miękkości. >>>Ząbki
czosnku przeciskam przez praskę, wrzucam na rozgrzaną
oliwę. Dodaję
pomidory, ja dysponowałam akurat gęstym
sosem pomidorowym Primo Gusto, dorzucam
rozmaryn,
bazylię.Gotuję to jakieś 15 minut, mieszając. Dodaję
bulion,
ciecierzycę, posiekaną drobno
natkę pietruszki,
bazylię. Zupę gotuję jeszcze jakieś 10 minut na małym ogniu.Połowę zupy po ostygnięciu miksuję. Nie polecam miksowania na całkowitą papkę, lecz tak by wyczuwalna była
ciecierzyca. Następnie mieszam tą część z resztą zupy, której nie zmiksowałam.Tak przygotowaną zupę wlewam do miski z wcześniej ugotowanymi tortellini z
grzybami. doprawiam
solą i
pieprzem.Smacznego! ;D