Wykonanie
Bardzo lubię jednogarnkowe dania z dużą ilością warzyw. To taka swoista fuzja leczo z bigosem i nie wiadomo czym jeszcze :)Często pojawiają się na naszym
stole w towarzystwie
ryżu lub
kaszy. Nie tylko są bardzo smaczne i zdrowe ale również można dowolnie modyfikować ich smak dodając warzywa, które aktualnie mamy pod ręką. Żeby danie było pełnowartościowe dodaję do niego
mięso mielone ale równie dobrze można wykorzystać pokrojoną w kostkę
pierś kurczaka a w wersji wegetariańskiej
ser tofu. Serwuję je z dodatkiem
ryżu lub
kaszy ale równie dobrze można je jeść samo. Jest jeszcze jedna ogromna zaleta tego typu dania - jeśli przygotujesz duży garnek będziesz miła obiad z głowy na co najmniej 2 a może i 3 dni. Wystarczy je podgrzać i obiad gotowy.
SKŁADNIKI:500g
mięsa mielonegopęczek
rzodkiewek2
czerwone paprykimała
cukiniamała główka
młodej kapusty3 pokrojone
pomidory bez skórki lub zamiennie puszka gotowych
pomidorówoliwa do smażeniadwie średnie
cebule3 ząbki
czosnkubulionsól,
czarny pieprz,
papryka słodka,
lubczyknatka pietruszki/koperek/ świeża
bazylia do posypaniaPRZYGOTOWANIE:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by aromat
czosnku był bardziej intensywny trzeba go poszatkować a następnie rozetrzeć szeroka częścią noża na desce. Wydziela się wtedy więcej allicyny, odpowiedzialnej za aromat
czosnku niż przy zwykłym przeciśnięciu przez praskę.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Czosnek i
cebulkę szklimy na odrobinie
oleju. Dodajemy
mięso mielone. Doprawiamy
sola, świeżo mielonym
czarnym pieprzem i
słodką papryką.Szatkujemy
kapustę,
rzodkiewkę kroimy w kostkę,
papryki i
cukinię w słupki. Warzywa dodajemy do
mięsa.
Pomidory nacinamy na krzyż, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do
mięsa i warzyw.Podlewamy odrobiną
bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Doprawiamy do smaku
lubczykiem i wg. potrzeby
solą,
słodką papryką oraz świeżo mielonym
czarnym pieprzem.Serwujemy z
ryżem posypane świeżą
natką pietruszki/koperkiem/bazylią.