Wykonanie
Dzisiaj propozycja tradycyjnych gołąbków przygotowanych w innowacyjny sposób, a mianowicie na parze. Sam proces przygotowania nie różni się za dużo od tego co znamy, jednak zamiast gotować je w garnku to przygotowujemy na parze. Wychodzą pyszne, lekkie gołąbki o unikalnym fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować.
Ilość porcji: 8Czas przygotowania: 70 minutSkładniki:
Główka
kapusty włoskiej500g
mięsa mielonego½ szklanki
ryżu1
cebula1
marchewka3 ząbki
czosnkuNieco
masłaSól,
pieprzSos pomidorowy przygotowany według tego przepisuGłówkę
kapusty włoskiej wkładamy do wrzącej
wody na około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wyschnięcia.
Ryż umieszczamy we wrzącej wodzie, gotując połowę czasu podanego na opakowaniu (jeśli podane jest 15 minut to gotujemy około 8).
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, podobnie robimy z
czosnkiem. Smażymy na
maśle do uzyskania złotego koloru. W misce mieszamy
ryż,
mięso,
marchew oraz
cebulę z
czosnkiem. Doprawiamy
solą oraz świeżo mielonym
pieprzem. Z
kapusty włoskiej wykrajamy głąb. Obieramy 8 ładnych liści. Z każdego obcinamy grubą końcówkę nerwu przy końcu liścia. Farsz rozkładamy na 8 liści. Każdy liść zawijamy w rulonik, a następnie podwijamy końcówki pod spód. Gotujemy na parze około 40-50 minut. Pod koniec gotowania przygotowujemy
sos pomidorowy. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.