ßßß Cookit - przepis na Gołąbki na parze z sosem pomidorowym

Gołąbki na parze z sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja tradycyjnych gołąbków przygotowanych w innowacyjny sposób, a mianowicie na parze. Sam proces przygotowania nie różni się za dużo od tego co znamy, jednak zamiast gotować je w garnku to przygotowujemy na parze. Wychodzą pyszne, lekkie gołąbki o unikalnym fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować.
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
Główka kapusty włoskiej
500g mięsa mielonego
½ szklanki ryżu
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
Nieco masła
Sól, pieprz
Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu
Główkę kapusty włoskiej wkładamy do wrzącej wody na około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wyschnięcia. Ryż umieszczamy we wrzącej wodzie, gotując połowę czasu podanego na opakowaniu (jeśli podane jest 15 minut to gotujemy około 8). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy, podobnie robimy z czosnkiem. Smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru. W misce mieszamy ryż, mięso, marchew oraz cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Z kapusty włoskiej wykrajamy głąb. Obieramy 8 ładnych liści. Z każdego obcinamy grubą końcówkę nerwu przy końcu liścia. Farsz rozkładamy na 8 liści. Każdy liść zawijamy w rulonik, a następnie podwijamy końcówki pod spód. Gotujemy na parze około 40-50 minut. Pod koniec gotowania przygotowujemy sos pomidorowy. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/01/goabki-na-parze-w-sosie-pomidorowym.html