Wykonanie
Kolejny dzień na wariackich papierach, kiedy nie ma czasu iść na zakupy, nie ma czasu na gotowanie, a jeść trzeba i chciałoby się jeszcze zjeść co dobrego. Rozglądnęłam się po kuchni, stwierdziłam, że nie jest źle skoro w lodówce są
piersi z kurczaka. W koszyczku znalazłam 2
pomidory, na oknie
szczypiorek a o
śmietanie 30 pamiętałam, bo wczoraj ją otwierałam, aby ubić do gofrów.I tak powstał pomysł na
kurczaka w sosie
śmietanowym ze
szczypiorkiem i
pomidorami. Pewnie
pomidorki koktajlowe pasowałyby tu bardziej, no ale… robię z tego co mam pod ręką:)Wyszło całkiem pysznie.
składniki:pół dużego pęczka
szczypiorku2
pomidory lub kilka
pomidorków koktajlowych2 piersi z kurczaka\
śmietana (ja dałam 100 ml -30% i 100ml- 18%)
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprzmasło i
olej do podsmażeniaDo podania:
ryż lub
makaron.Na początku myjemy
pierś z kurczaka, osuszamy ją a następnie tniemy na małe paski.
Cebulę kroimy w piórka a
czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno nożem. Na łyżce
masła i dwóch łyżkach
oleju podsmażamy
cebulę z
czosnkiem, a po chwili dodajemy
mięso. Wszystko oprószamy
solą i podsmażamy często mieszając, aż
kurczak będzie dobry. Następnie dolewamy
śmietanę i 100 ml
wody. Mieszamy i już na małym ogniu podgotowujemy ok 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy
pomidory pokrojone w ćwiartki i dorzucamy posiekany
szczypiorek. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Ja podałam dziś na liściu
sałaty, z
ryżem.Myślę, że w 30 minut mamy fajny obiad. Polecam