ßßß Cookit - przepis na Bulgur z pomidorami

Bulgur z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Znacie kaszę bulgur? Bo to właśnie ona gra dziś główną rolę. Nazwa kaszy zapewne brzmi oryginalnie i nie kojarzy się z niczym, jednak na Bliskim Wschodzie jest znana od tysięcy lat. W Polsce niezbyt popularna, na szczęście coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Warto po nią sięgnąć, gdyż nie tylko wzbogaci nasze menu o nowe smaki, ale dostarczy naszym organizmom dużej ilości błonnika, kwasu foliowego czy magnezu. Ze względu na niski indeks glikemiczny jest idealnym produktem dla cukrzyków. Dziś pojawia się u mnie w dziecinnie prostym, a pysznym daniu. Czasem prostota bywa najsmaczniejsza :)
(2 porcje)
- 200 g kaszy bulgur
- 300 g pomidorków koktajlowych
- ok. 10-15 oliwek kalamata
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 "doniczka" bazylii
- pieprz, sól
- olej
Bulgur gotuję do miękkości w osolonej wodzie (ok. 20 min)
W czasie, gdy bulgur się gotuje, pomidorki układam na blaszce do pieczenia. Wkładam do piekarnika na opcję grill na ok. 10 min (pomidorki mają się lekko zarumienić i popękać).
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję poszatkowany czosnek. Chwilę smażę, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie wlewam passatę. Wszystko mieszam i jeszcze chwilę smażę.
Do garnka z ugotowaną bulgur dodaję passatę z cebulą i czosnkiem. Wrzucam poszatkowaną bazylię i drobno pokrojone oliwki. Wszystko dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku.
Na talerzach układam bulgur, a na niej upieczone pomidorki koktajlowe. Całość ozdabiam listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/bulgur-z-pomidorami.html