ßßß Cookit - przepis na Majonez podstawowy

Majonez podstawowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Gessler
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Majonez podstawowy - składniki:
1 łyżka musztardy
300 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
Majonez podstawowy - sposób przygotowania: W misce wymieszać trzepaczką żółtka z musztardą. Stopniowo dodawać oliwę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Majonez podstawowy można połączyć między innymi z: szafranem - będzie intensywnie żółty, pomidorowym przecierem i bazylią - będzie we włoskim stylu, sokiem żurawinowym i skórką pomarańczową - do pieczonego indyka, pokrojonymi oliwkami, czosnkiem, oregano - po grecku. Gatunek oliwy lub oleju decyduje o smaku majonezu. Wypróbuj: olej z pestek dyni, z awokado, z orzechów arachidowych i rzepakowy. Dodawaj majonez w kontrolowanej ilości do: sałat, ryżu, makaronu, drobiu, ryb, owoców morza, warzyw, ziemniaków, kanapek i oczywiście jajek.
Jak zrobić domowy majonez
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163558031/majonez+podstawowy/p