Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tomek Woźniak
Fot. Marcin KlabanPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)400 g mielonej
wołowiny1 łyżka
musztardy1 łyżka
sosu Worcestershiresól i
pieprz3 łyżki
oliwy4
bułki (najlepiej miękkie i puszyste)4 liście
sałaty rzymskiej1
pomidor4 cienkie plasterki
sera cheddarSos:1 łyżka
keczupu1 łyżka
majonezu1 łyżeczka
musztardy1 łyżka
oliwy1 łyżka
soku z cytrynyBurger z
wołowiną i
serem cheddar - sposób przygotowania:
Mięso mieszamy z
musztardą,
sosem Worcestershire, doprawiamy
solą i
pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuje my 4 płaskie kotlety. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut, aby stały się zwarte. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki, aż otrzymamy gęstą emulsję. Wkładamy
bułki do piekarnika, na kilka minut, aby się podgrzały. W tym czasie rozgrzewamy na patelni
oliwę i smażymy kotlety, lekko przyciskając
łopatką, aby nie napęczniały i się przypiekły. Smażone 2 minuty z każdej strony będą lekko krwiste; 4-5 minut - całkowicie ścięte. Po odwróceniu kotletów na każdym układamy plasterek
sera, czekając chwilę, aż się lekko rozpuści (można wtedy przykryć patelnię pokrywką).
Bułki rozcinamy na pół. Obie połówki smarujemy sosem. Na dolnej układamy liść
sałaty, plasterek
pomidora oraz burgera z
serem. Przykrywamy górną połówką i podajemy. Można też włożyćdo środka
jajko sadzone (podsmażone z dwóch stron).Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu