Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tomek Woźniak
Fot. Marcin KlabanPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)200 g świeżego filetu ze skórą z
łososiasólpieprz3 (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
jajka2 garści
rukoli3 łyżki
oliwy1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
wody1 łyżka
majonezu1 łyżka gruboziarnistej
musztardySałatka z
rukolą,
łososiem i
jajkiem - sposób przygotowania:
Rybę oprószamy
solą i
pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do gotującej się
wody na 8-10 minut lub gotujemy na parze.
Jajka gotujemy na półtwardo, około 5 minut. Na dużym talerzu układamy umyte i osuszone listki
rukoli. Jeszcze ciepłe
jajka obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki i kładziemy na
rukoli. Rozdzielamy kawałki
łososia i również kładziemy na
sałatce. Robimy dressing, mieszając
oliwę,
sok z cytryny,
wodę,
majonez i
musztardę, aby powstała emulsja. Polewamy
sałatkę i podajemy. Rady Tomka:
Jajka przed gotowaniem powinny
mieć temperaturę pokojową. Wtedy mamy pewność, że nie popękają. Wrzucamy je do gorącej, ale nie bulgoczącej
wody. Wystarczy 4-5 minut na ugotowanie
jajka tak, aby
białko całkowicie się ścięło, a
żółtko pozostało kremowe. Nie gotujcie nigdy dłużej niż 7-8 minut, bo wtedy staną się gumowate. Jeśli nie
mieliście czasu wcześniej wyjąć
jajek z lodówki, to do podstawowego czasu gotowania doliczcie minutę.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu