Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zuzanna Wiciejowska
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)8 kromek
chleba żytniego na zakwasiepasta:4
jajka4-5
rzodkiewek2-3 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardy typu Dijon1/2 pęczka
szczypiorkusólpieprzKanapka z
pastą jajeczną i
rzodkiewkami - sposób przygotowania: Przygotuj pastę:
jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, następnie drobno posiekaj nożem (możesz też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach lub użyć gilotyny do
jajek).
Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w słupki.
Szczypiorek umyj i posiekaj.
Jajka i
rzodkiewki wymieszaj ze
szczypiorkiem,
majonezem i
musztardą, dopraw
solą. Przygotuj kanapkę: kromkę
chleba posmaruj
pastą jajeczną, przykryj drugą kromką i lekko dociśnij. Następnie przekrój kanapkę po przekątnej na trójkąty. Dorzuć kilka umytych
pomidorków truskawkowych. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.Co zrobić z resztek po Wielkanocy?
Pasta jajeczna to doskonały sposób na pozbycie się
jajek na twardo. Możesz do niej wrzucić także inne poświąteczne resztki:
rzodkiewki,
szczypiorek,
rzeżuchę,
chrzan czy pokrojoną w kostkę
wędlinę. Kanapka z
pastą jajeczną i
rzodkiewkami 8 kromek
chleba żytniego na zakwasie Pasta: 4
jajka 4-5Pyszne kanapki - w sam raz na piknik!
zielone oliwki. Pastę możesz przyrządzić nie tylko z
jajek, ale również
szynki ,
makreli czy
tuńczyka Kanapka z
pastą jajeczną i
rzodkiewkami 8 kromek
chleba żytniego na zakwasie Pasta: 4
jajka 4-5
rzodkiewek 2-3 łyżki
majonezu 1 łyżeczka
musztardy typu Dijon 1/2 pęczka
szczypiorku sól pieprzPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu