ßßß Cookit - przepis na Filety z kurczaka podduszane z pieczarkami i serem. Łatwe.

Filety z kurczaka podduszane z pieczarkami i serem. Łatwe.

nazwa

Wykonanie

To danie z gatunku tych, które po prostu nie mogą się nie udać. Delikatne filety z piersi kurczaka podduszone z aromatycznymi grzybami, z dodatkiem sera. Potrawa bardzo szybka, bardzo prosta, a jednocześnie - bardzo smaczna.
2-3 filety z piersi kurczaka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
mąka pszenna + jajka + bułka tarta do panierowania
350 - 500 g pieczarek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
starty na tarce żółty ser o wyrazistym smaku (w mnie cheddar)
2/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego + 1 łyżeczka mąki pszennej
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
1. Pieczarki kroimy na plastry. Podsmażamy szybko na patelni, na niewielkiej ilości oliwy, wraz z obranym i przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy pieczarki zaczną się robić złote, zdejmujemy je z patelni.
2. Na tej samej patelni smażymy podzielone na mniejsze kawałki, bardzo lekko rozbite filety kurczaka, oprószone z obu stron delikatnie solą i pieprzem, panierowane kolejno w mące, rozmąconych jajkach oraz bułce tartej.
Gdy jedna strona będzie już złota, przekładamy każdy kotlet na drugą stronę i zsuwamy ku środkowi patelni, by mięso utworzyło w miarę jednolitą warstwę, bez odstępów. Układamy na wierzchu podsmażone pieczarki oraz starty żółty ser. Smażymy minutę, po czym wlewamy na patelnię bulion rozmieszany z 1 łyżeczką mąki.
Przykrywamy patelnię pokrywką, po czym zmniejszamy płomień.
Dusimy całość, aż ser się roztopi.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/09/Filety-z-kurczaka-podduszane-z-pieczarkami-i.html