ßßß Cookit - przepis na Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem

Filety z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Typowe filety z piersi kurczaka mogą stać się całkowicie wyjątkowym daniem, jeśli podamy je ze smacznym sosem. Do tego ryż lub puree ziemniaczane, i mamy smaczny, szybki a przy tym elegancki obiad.
6 pieczarek
1 łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki zimnego mleka
100 g śmietankowego serka topionego
1 ząbek czosnku - obrany, posiekany
2 duże garści świeżego szpinaku - umytego, odsączonego, bez ogonków
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
filety z piersi kurczaka
+ jajko, maka i bułka tarta do panierowania
1. Dzisiejsze danie można przygotować z kurczakiem panierowanym (tak, jak na zdjęciu), z kurczakiem obtoczonym w mące lub jedynie oprószonym solą i pieprzem - jak wolcie. Wybieracie swoją wersję i smażycie. W międzyczasie gotujecie również ryż lub ziemniaki.
2. W rondlu lub ganku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Podsmażamy lekko pokrojone w plastry pieczarki, aż zaczną być aromatyczne, bez rumienienia. Dodajemy mąkę i mieszamy.
Następnie, mieszając, wlewamy równym strumieniem zimne mleko. Gdy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć, dodajemy serek topiony i mieszamy, aż serek się rozpuści. Dodajemy czosnek i szpinak, gotujemy razem ok. minutę, po czym doprawiamy sos intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jeśli sos jest za gęsty, możemy rozrzedzić go dodatkowym mlekiem. Jeśli jest za rzadki, zagęszczamy dodatkową mąką.
3. Usmażone filety kurczaka kroimy w paski, umieszczamy na talerzu na ryżu lub ziemniakach i polewamy porcją sosu.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/01/Filety-z-kurczaka-w-sosie-serowym-z-pieczarkami-i.html