ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowanie mięsem mielonym

Pieczarki faszerowanie mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Pomysł na to danie znam w zasadzie od zawsze, ponieważ podobne pieczarki robiła moja Babcia. Nazywałam je nawet "sekretem krasnoludków", ponieważ grzybowe kapelusze kryją smaczną niespodziankę. W dawniejszych czasach do dyspozycji były wyłącznie pieczarki w standardowym rozmiarze. Obecnie wolę używać ogromnych pieczarek portobello - wówczas na porcję wystarcza jeden duży grzyb zamiast kilku małych. Od siebie dodaję także sos, który podkreśla smak dania. Polecam, ponieważ jest to ładny sposób na niebanalną odmianę kotleta mielonego.
500 g mielonego mięsa (dowolnego, jakie lubicie: wołowe, wieprzowo - wołowe, wieprzowe lub drobiowe)
1 obrana, jak najdrobniej posiekana cebula
1 obrany, przeciśnięty ząbek czosnku
1 duże jajko
2 kromki ciemnego chleba bez skórki
1 łyżeczka tymianku
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
mąka pszenna do obtoczenia
oliwa z oliwek do smażenia
6 dużych pieczarek portobello lub odpowiednia ilość normalnych pieczarek
sos:
2/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego
1/3 szklanki śmietanki 12% lub 18% (nie kwaśnej śmietany)
2 łyżeczki mąki pszennej
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1. Mięso mielone wyrabiamy na jednolitą masę z dodatkiem namoczonego w wodzie i odciśniętego chleba, cebuli, czosnku, jajka i przypraw.
2. Oczyszczone pieczarki pozbawiamy ogonków. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy stroną, gdzie był ogonek do dołu, na złoto.
Następnie każdą pieczarkę faszerujemy mięsem mielonym, dając ok. 1 cm mięsa ponad wysokość pieczarki. Mamy zatem na dole pieczarkę, a na górze 1 cm kotlet. Każdy pieczarkowy kotlet obtaczamy od strony mięsnej w mące.
3. Kotlety smażymy na złoto, najpierw od strony z mięsem. Następnie, kiedy pieczarka również będzie rumiana, wlewamy bulion i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy całość na małym ogniu przez 5-10 minut.
4. Zdejmujemy kotlety z patelni i przygotowujemy sos. Do gotującego się na patelni bulionu dodajemy sos sojowo grzybowy oraz śmietankę rozmieszaną z mąką. Zagotowujemy sos, by zgęstniał i doprawiamy do smaku tymiankiem, sola i pieprzem.
Kotlety podajemy z sosem. Pasują do tego ziemniaki lub kasza.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/09/Pieczarki-faszerowanie-miesem-mielonym.html