Wykonanie
Moje ulubione śniadanie, omlet z
kurkami i
szpinakiem. A jak
grzyby to koniecznie leśne zwłaszcza
kurki, które mają lekko
pieprzny posmak i idealnie pasują do omletu. Często słyszę opinie na temat
grzybów, że nie mają one żadnych wartości odżywczych. To, że
grzyby zawierają dużo błonnika, minerałów i są niskokaloryczne jest wystarczającym argumentem, aby je często jeść. Mało tego, niektóre gatunki
grzybów to super antyutleniacze.Nie chce mi się wierzyć, że to już jesień. Czas leci niesamowicie…a ja wykorzystuję go bardzo efektywnie
między innymi poświęcam go na zbieranie
grzybów. Kilkugodzinny spacer po lesie, a do tego z takimi pagórkami jak my tu mamy w Szwecji to niezły trening i satysfakcja. Omlet z
kurkami na śniadanie z własnoręcznie nazbieranymi
grzybami.
Składniki:1 porcja100 g
kurek½ łyżeczki pokrojonego świeżego
rozmarynusól i
czarny pieprz do smakuodrobina suszonych
płatków chiligarść
świeżego szpinaku1 łyżeczka
masła3
jajka2 łyżki
utartego seraszczypiorek do posypaniaOczyść
kurki, pokrój jeśli zbyt duże i usmaż na
maśle. Dopraw
solą,
pieprzem i
rozmarynem. Wyjmij na talerz. Na tej samej patelni podsmaż
szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dodaj
jajka i lekko zamieszaj. Smaż omlet na średnio rozgrzanej patelni. Posyp
serem i smaż aż
ser się roztopi, a
jajka będą ścięte ale półpłynne. Przełóż omlet na talerz, a na wierzchu ułóż
grzyby. Złóż omlet na pół i udekoruj resztką
grzybów oraz posyp
szczypiorkiem i
chili. Podaj z dodatkami np.
awokado.Polecane przepisyLCHF frittata na śniadanieNadziewane
pieczarki na przekąskęGemelli, smażone
grzyby i kolejny przepis na pesto
Sałatka z pęczaku,
grzybów i karmelizowanej
cebuliTaka sobie kokosowa
kaszka z
owocami na śniadanie