Wykonanie
W ten piękny sobotni poranek idealnym dopełnieniem będzie równię piękne (pyszne) śniadanie.Jajecznica to jedno z podstawowych dań
śniadaniowych.Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Jest tyle możliwości: soute, z
cebulką,
szynką, wędzonką,
pomidorami,
grzybami... każdy znajdzie taką, która podbije jego podniebienie.Można ją modyfikować na wiele sposobów dodając ulubione składniki.Jesienną
porą polecam przepyszną wersję z leśnymi
grzybami, których smak dominuje nad daniem. Dodatek delikatnej i neutralnej
cukinii i słodkawej
cebulki świetnie się komponuje podbijając smak.Co prawda
póki co
grzybów jest niewiele i patrząc na upalną, bezdeszczową pogodę nie prędko się pojawią, ale nie zapomnijcie o tej propozycji po jesiennym grzybobraniu.Ewentualnie
grzyby leśne możemy zastąpić
pieczarkami lub boczniakami.
Składniki:250g leśnych
grzybówbiała
cebula½ średniej
cukiniałyżka
masłasól,
czarny pieprzem4
jajka3 łyżki
śmietanki 30%płatki paprykinasiona dyniSposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy i myjemy. Kroimy w mniejsze kawałki. Przesmażamy na suchej patelni aż odparuje płyn.
Cukinie kroimy w słupki i dokładamy do
grzybów. Odparowujemy.
Cebule kroimy w piórka. Do
grzybów dodajemy łyże
masła i
cebulkę szklimy i doprawiamy
sola i
czarnym pieprzem.
Jajka wbijamy do pojemnika, roztrzepujemy ze
śmietanką,
sola i
pieprzem. Masę jajeczna dolewamy do
grzybów i
cukinii. Smażymy do ścięcia
jajek. Jajecznice posypujemy
płatkami papryki i nasionami dyni.