Wykonanie
Jajecznica to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na śniadanie. Za każdym razem może inaczej smakować. Wszystko zależy od dodatków. Ja proponuję jajecznicę na sposób hiszpański: z chorizo i
żółtym serem. Uważajcie tylko na
przyprawy, bo chorizo samo w sobie jest słone i pikantne.Składnikipikantne chorizo, 70 g
cebula, 1 mała
masło, 1-2 łyżeczki
jajka, 6 sztuk
szczypiorek, 1/2 pęczka
sól morka, świeżo mielony
czarny pieprzstarty ser hiszpański dojrzewający miesiąc, 2 łyżkiSposób przygotowaniaZ
kiełbaski chorizo ściągnąć flak. Następnie pokroić na cieniutkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć. Dodać drobno pokrojoną
cebulkę. Jeśli
kiełbaska wytopi za mało tłuszczu można dodać połowę
masła.
Jajka wpić do miski. Roztrzepać. Wsypać posiekany
szczypiorek. Przyprawić
solą i
pieprzem.Zmniejszyć ogień pod patelnią. Rozpuścić resztę
masła. Wlać masę jajeczną. Cały czas mieszać. Kiedy
jajka będą w połowie ścięte wsypać
ser. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerze. Podawać z
pieczywem.