ßßß Cookit - przepis na Smardzobranie. Jajecznica ze smardzami i pomidorami

Smardzobranie. Jajecznica ze smardzami i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Skoro jemy jajecznicę ze smardzami to znaczy, że sama je zebrałam. A skoro zebrałam to byłam tam gdzie można to robić czyli na Słowacji. Więcej o tym wyjeździe na pewno wkrótce napiszę i pokażę, ale teraz czas na pyszne śniadanie. Smardze i jajka bardzo do siebie pasują a jajecznica ze smardzami to już od kilku lat nasz majówkowy klasyk. Kto jadł ten wie, że to coś pysznego i warto czekać na nią nawet cały rok.
Smardze to pyszne grzyby i można je dodawać do różnych potraw. Kilka moich propozycji jak wykorzystać smardze znajdziecie w specjalnym zestawieniu.
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 2 duże porcje:
10 średnich smardzów stożkowatych
4-6 jajek
1 cebula
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2 duże łyżki masła
do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony
Jak zrobić pyszną jajecznicę ze smardzami?
Najważniejsze jest dokładne oczyszczenie smardzów z piasku i resztek ściółki. Trzeba też zajrzeć im do wnętrza i wyprosić lokatorów a potem grzyby opłukać wodą i szybko osączyć żeby nią nie nasiąkły.
Oczyszczone smardze pokroiłam w krążki. Obraną cebulę w cienkie ćwierć krążki a pomidorki poprzekrawałam na ćwiartki i usunęłam z nich wodniste gniazda nasienne. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, ale aż tak mi się bawić nie chciało.
Na patelni rozpuściłam masło. Wrzuciłam cebulę i smażyłam kilka chwil na niedużym ogniu aż się zeszkliła. Dodałam grzyby i smażyłam jeszcze razem przez chwilę. Smardze to delikatne grzyby i nie trzeba im wiele czasu na ogniu. Dorzuciłam też kawałki pomidorków, które powinny się tylko zagrzać. Wbiłam jajka i usmażyłam posypując całość niewielką ilością soli oraz pieprzu. Przełożyłam na talerze i gotowe! Zjedliśmy z bułeczką i oblizujemy się jeszcze do tej pory.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/05/smardzobranie-jajecznica-ze-smardzami-i.html