Wykonanie
Skoro jemy jajecznicę ze smardzami to znaczy, że sama je zebrałam. A skoro zebrałam to byłam tam gdzie można to robić czyli na Słowacji. Więcej o tym wyjeździe na pewno wkrótce napiszę i pokażę, ale teraz czas na pyszne śniadanie. Smardze i
jajka bardzo do siebie pasują a jajecznica ze smardzami to już od kilku lat nasz majówkowy klasyk. Kto jadł ten wie, że to coś pysznego i warto czekać na nią nawet cały rok.Smardze to pyszne
grzyby i można je dodawać do różnych potraw. Kilka moich propozycji jak wykorzystać smardze znajdziecie w specjalnym zestawieniu.
czas przygotowania: 10 minutskładniki na 2 duże porcje:10 średnich smardzów stożkowatych4-6
jajek1
cebulakilkanaście
pomidorków koktajlowych2 duże łyżki
masłado smaku -
sól,
pieprz czarny świeżo mielony
Jak zrobić pyszną jajecznicę ze smardzami?Najważniejsze jest dokładne oczyszczenie smardzów z piasku i resztek ściółki. Trzeba też zajrzeć im do wnętrza i wyprosić lokatorów a
potem grzyby opłukać
wodą i szybko osączyć żeby nią nie nasiąkły.Oczyszczone smardze pokroiłam w krążki. Obraną
cebulę w cienkie ćwierć krążki a
pomidorki poprzekrawałam na ćwiartki i usunęłam z nich wodniste gniazda nasienne. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, ale aż tak mi się bawić nie chciało.Na patelni rozpuściłam
masło. Wrzuciłam
cebulę i smażyłam kilka chwil na niedużym ogniu aż się zeszkliła. Dodałam
grzyby i smażyłam jeszcze razem przez chwilę. Smardze to delikatne
grzyby i nie trzeba im wiele czasu na ogniu. Dorzuciłam też kawałki
pomidorków, które powinny się tylko zagrzać. Wbiłam
jajka i usmażyłam posypując całość niewielką ilością
soli oraz
pieprzu. Przełożyłam na talerze i gotowe! Zjedliśmy z bułeczką i oblizujemy się jeszcze do tej
pory.