Wykonanie
            Boczniaki to rodzaj 
grzybów pochodzących z Chin, ale obecnie uprawiane są w wielu krajach. Ja od niedawna zaczęłam się nimi interesować, a dokładnie gdy przeczytałam, że należą one do 
grzybów leczniczych, które warto włączyć do codziennej diety.Boczniaki są bogate w związki odżywcze, jak również witaminy i minerały. Już 100g tego 
grzyba dostarcza aż 40% dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B oraz 15% witaminy C. Są one źródłem również dobrych tłuszczów jak kwas oleinowy i linolenowy oraz składników obniżających poziom cholesterolu i 
cukru we 
krwi .Ponad to, 
grzyby te wzmacniają odporność organizmu i są cennym składnikiem w profilaktyce chorób nowotworowych. W medycynie chińskiej były często używane jako środek przedłużający młodość, jak również w stanach przemęczenia 
mięśni, ścięgien i stawów, co na pewno zainteresuje niejednego sportowca.Jak widać wiele rzeczy przemawia za tym aby włączyć je do naszej diety. Dodatkowo muszę przyznać że są one bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu i świetnie mogą zastąpić tradycyjną 
pieczarkę.Ja postanowiłam dodać je do jajecznicy, a to co mi wyszło sami możecie ocenić:

Składniki:około 125g boczniaków3 - 4 
jajka1 łyżka 
masłasól, 
pieprz cayenne, 
pieprz czarny do smakuBoczniaki lekko opłukać (szybko chłoną 
wodę więc niezadługo). 
Masło rozpuścić na patelni i lekko obsmażyć 
grzybki. W miseczce rozbijamy 
jajka i przekładamy do patelni. Wszystko razem mieszamy doprawiamy wg. własnego uznania i podajemy ze świeżymi warzywami.Ja przygotowałam prostą 
sałatkę z 
pomidorów i mieszanych listków 
sałaty z dodatkiem 
soli, 
pieprzu i suszonej 
cebulki.Smacznego...