Wykonanie
Boczniaki to rodzaj
grzybów pochodzących z Chin, ale obecnie uprawiane są w wielu krajach. Ja od niedawna zaczęłam się nimi interesować, a dokładnie gdy przeczytałam, że należą one do
grzybów leczniczych, które warto włączyć do codziennej diety.Boczniaki są bogate w związki odżywcze, jak również witaminy i minerały. Już 100g tego
grzyba dostarcza aż 40% dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B oraz 15% witaminy C. Są one źródłem również dobrych tłuszczów jak kwas oleinowy i linolenowy oraz składników obniżających poziom cholesterolu i
cukru we
krwi .Ponad to,
grzyby te wzmacniają odporność organizmu i są cennym składnikiem w profilaktyce chorób nowotworowych. W medycynie chińskiej były często używane jako środek przedłużający młodość, jak również w stanach przemęczenia
mięśni, ścięgien i stawów, co na pewno zainteresuje niejednego sportowca.Jak widać wiele rzeczy przemawia za tym aby włączyć je do naszej diety. Dodatkowo muszę przyznać że są one bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu i świetnie mogą zastąpić tradycyjną
pieczarkę.Ja postanowiłam dodać je do jajecznicy, a to co mi wyszło sami możecie ocenić:
Składniki:około 125g boczniaków3 - 4
jajka1 łyżka
masłasól,
pieprz cayenne,
pieprz czarny do smakuBoczniaki lekko opłukać (szybko chłoną
wodę więc niezadługo).
Masło rozpuścić na patelni i lekko obsmażyć
grzybki. W miseczce rozbijamy
jajka i przekładamy do patelni. Wszystko razem mieszamy doprawiamy wg. własnego uznania i podajemy ze świeżymi warzywami.Ja przygotowałam prostą
sałatkę z
pomidorów i mieszanych listków
sałaty z dodatkiem
soli,
pieprzu i suszonej
cebulki.Smacznego...