Wykonanie
Takie
pomidory to prosty przepis na jedną z przystawek lub kolację. Lubię faszerowane (nadziewane) dania pod prawie każdą postacią :) Przepis pochodzi z książki "Gotowanie jest proste" Grzegorza Ostrowskiego.Składniki:- 4 większe
pomidory- 4
jajka- kawałek
wędzonego łososia - około 50- 2 łyżki
masła- łyżka drobno posiekanego cienkiego
koperku-
sól- świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy ich górną część mniej więcej w jednej trzeciej wysokości. Wydrążamy miąższ ze środka za pomocą łyżeczki. Tak przygotowane
pomidory lekko solimy w środku i kładziemy otworem do dołu na kilka minut, by odciekł sok.
Łososia kroimy na cienkie i długie paski.Na patelni rozgrzewamy
masło i smażymy na nim bardzo rzadką jajecznicę - wystarczy 1 minuta energicznego mieszania na silnym ogniu.Jajecznicę zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski, dodajemy
łososia,
szczypiorek, doprawiam
solą i
pieprzem, mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym farszem nadziewamy
pomidory. Przykrywamy je odciętą częścią i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
masłem - jeśli się "huśtają" odcinam mały kawałek od
spodu.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.Smacznego!!