ßßß Cookit - przepis na Pomidory faszerowane jajecznicą z łososiem

Pomidory faszerowane jajecznicą z łososiem

nazwa

Wykonanie

Takie pomidory to prosty przepis na jedną z przystawek lub kolację. Lubię faszerowane (nadziewane) dania pod prawie każdą postacią :) Przepis pochodzi z książki "Gotowanie jest proste" Grzegorza Ostrowskiego.
Składniki:
- 4 większe pomidory
- 4 jajka
- kawałek wędzonego łososia - około 50
- 2 łyżki masła
- łyżka drobno posiekanego cienkiego koperku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy ich górną część mniej więcej w jednej trzeciej wysokości. Wydrążamy miąższ ze środka za pomocą łyżeczki. Tak przygotowane pomidory lekko solimy w środku i kładziemy otworem do dołu na kilka minut, by odciekł sok.
Łososia kroimy na cienkie i długie paski.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim bardzo rzadką jajecznicę - wystarczy 1 minuta energicznego mieszania na silnym ogniu.
Jajecznicę zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski, dodajemy łososia, szczypiorek, doprawiam solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym farszem nadziewamy pomidory. Przykrywamy je odciętą częścią i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem - jeśli się "huśtają" odcinam mały kawałek od spodu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/pomidory-faszerowane-jajecznica-z.html