Wykonanie
Ten przepis przygotowałam dla tych z Was, którzy nie przepadają za
szpinakiem i jednocześnie gwarantuję, że podduszone
pieczarki ze
szpinakiem smakują rewelacyjnie, dodatkowo otulone plastrem
sera i delikatnego
mięsa z kurczaka. Bardzo polecam!
Składniki z jednej połówki piersi wychodzą dwie roladki
3 spore połówki
piersi fileta z kurczakaokoło 150 g
mrożonego szpinakuokoło 6 plastrów
sera żółtego4-5
pieczarek1 nieduża
cebula2 ząbki
czosnkuświeże i suszone
zioła (
tymianek,
zioła prowansalskie)3 łyżki
bułki tartej, z czego jedną dodaję do farszukilka łyżek
oleju do smażenia lub 2 łyżki klarowanego
masłaMarynata do
kurczaka4-5 łyżek
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
musztardy1 łyżeczka
miodu lub
cukru2-3 szczypty
solipieprz czarny lub
Cayennepłaska łyżeczka
ziół prowansalskichPrzygotowanie roladek z
kurczakaPrzepis na filmie1. Umyte osuszone połówki z piersi kroję wzdłuż włókien na pół, mniej więcej zachowując zbliżoną grubość i delikatnie rozbijam, żeby nie poprzecinać
mięsa. Najlepiej zrobić to w torebce foliowej przeznaczonej do celów spożywczych-wybieramy odpowiednią wielkość
torebki, żeby swobodnie rozbić każdy płat
mięsa. Dzięki temu
mięso nie przykleja się do deski i nie osłabia jego kruchej struktury. Takie pomysły wpadają do głowy, kiedy nie ma pod ręką folii spożywczej z rolki. Podpowiem, że dobrze posłużyć się rękawem do pieczenia, jeśli nie macie torebek.
2. Dokładnie mieszam składniki marynaty. Pokrywam marynatą
mięso z obu stron i odstawiam przynajmniej na pół godziny, dzięki temu filet jest bardzo soczysty.3. Do delikatnie zeszklonej na niewielkiej ilości tłuszczu pokrojonej wcześniej w kostkę
cebuli, dodaję posiekany
czosnek z listkami
tymianku i szczyptą
ziół prowansalskich oraz odrobiną
ostrej papryki. Mieszam i dosłownie po kilku sekundach (
czosnek smażę bardzo krótko - nie może się przypalić), dodaje pokrojone w drobniejszą kostkę
pieczarki a zaraz po nich
szpinak. Duszę około 2 minut (najlepiej to robić na dużej patelni - szybciej odparujemy nadmiar
wody z rozmrożonego
szpinaku). Farsz przyprawiam
solą i
pieprzem. Dodaję jedną łyżkę z brzuszkiem
bułki tartej. Mieszam i zestawiam z ognia. Studzę.
4. Na płat
mięsa układam plaster
sera i porcję farszu, zostawiając wolne miejsca o szerokości około 3 cm, na bokach i końcówce przeciwległej do początku zawijania. (zdjęcie poniżej). Właściwie zawijam identycznie, jak gołąbki, zakładając boki
mięsa do środka i roluję. Obtaczam ostrożnie w
bułce tartej bez użycia
jajka (
mięso jest wilgotne od marynaty). Można sobie pomóc spinając roladki wykałaczkami.
5. Roladki obsmażam krótko, po minucie z każdej strony na rumiano i dopiekam w piekarniku w naczyniu ceramicznym przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika