ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kurczaka z serem i marchewką. Pyszności!

Kotlety z kurczaka z serem i marchewką. Pyszności!

nazwa

Wykonanie

Spore zainteresowanie i ciepłe opinie po opublikowaniu przepisu na kotlety z kurczaka i pieczarek, zmotywowały mnie do przygotowania kotletów również z fileta, tym razem zamiast mozzarelli użyłam żółtego sera i marchewkę. Wyszło genialnie, jak i w smaku tak i w wyglądzie. Polecam!!! Z niecierpliwością będę czekać na Wasze komentarze kochani, bo są dla mnie najważniejsze i zachęcają do tworzenia kolejnych kulinarnych przysmaków.
Składniki
porcja na 3-4 osoby (średnio po 2 kotlety na osobę)
średnia pierś podwójna z kurczaka
1 średnia marchew
około 150 g sera żółtego łagodnego w smaku
1 łyżeczka kopiasta musztardy
1 łyżka kaszy manny z małym brzuszkiem
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
świeże zioła (rozmaryn, tymianek)
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżka bułki tartej
3 łyżeczki klarowanego masła lub 3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Umyte, osączone mięso kroję w kostkę (mniej więcej 1cm x 1cm). Do mięsa dodaję szczyptę soli - ostrożnie, żeby nie przesadzić, zwłaszcza, gdy ser bardzo słony - dodaję musztardę, zioła suszone, pieprz i przepłukaną na gęstym sicie kaszę mannę. Mieszam i odstawiam na około 10 minut.
2. Na niewielkiej ilości rozgrzanego masła, podsmażam krótko posoloną delikatnie cebulkę do zeszklenia i dodaję startą marchewkę (średnie oczka tarki). Całość duszę około dwóch minut. Mieszam co jakiś czas i w razie, gdy bardzo sucho na patelni, podlewam niewielką ilością wody. Pod koniec dodaję posiekane świeże zioła razem z czosnkiem i podsmażam całość jeszcze kilkanaście sekund. Zestawiam z ognia.
3. Do mięsa dodaję starty żółty ser i przestudzoną nieco marchewkę z cebulką i czosnkiem. Mieszam całość i formuję kotlety. Panieruję bez moczenia w białku, czy żółtku. Przekonacie się, że taki sposób znacznie zmniejsza ilość panierki, która nie potrzebuje zbyt dużo tłuszczu do smażenia a kotlety i tak smakują rewelacyjnie.
4. Smażę tradycyjnie około 3 minut z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu (w sumie do smażenia kotletów zużyłam 2 łyżeczki masła, po jednej z każdej strony). Doradzam wyposażyć się w patelnie ceramiczną, gdzie tłuszczu potrzeba minimalnie a kotlety ładnie się rumienią.
Polecam także wspomniany przepis na najsmaczniejsze kotlety z kurczaka i już teraz jestem ciekawa, które kotlety bardziej Wam zasmakują. Ze swojej strony powiem nieskromnie, że oba przepisy są super a ten ostatni chyba nawet łatwiejszy, bo kotlety łatwiej się formują. Bardzo polecam!!!
Życzę smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/09/kotlety-z-kurczaka-z-serem-i-marchewka.html