Wykonanie
Kolejne danie, która może być przystawką, przekąską lub nawet śniadaniem, czy też dodatkiem.
Składniki:5 szklanek startej
cukinii (starta na tarce o dużych oczkach)5 średnich jaj2 szklanki
bułki tartejszklanka drobno startego
żółtego sera3/4 szklanki
olejuśrednia
marchewka (starta na tarce o drobnych oczkach)ząbek
czosnkuśrednia
cebulanatka pietruszkisól,
pieprz,
zioła prowansalskieCukinię dobrze umyć. Przekroić na pół, i za pomocą łyżki usunąć i wyrzucić miąższ. Następnie
cukinię pokroić na mniejsze kawałki, zetrzeć wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i odstawić na 5 minut, po tym czasie lekko ją odcisnąć.
Czosnek,
cebulę oraz
natkę drobniutko posiekać, wszystkie składniki połączyć, przyprawić i dokładnie wymieszać. Keksówkę (25x12) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę włożyć do foremki, wygładzić łyżką, i włożyć do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180 st.CZanim wyciągniemy pasztet z foremki, musi wystygnąć inaczej się rozpadnie.