ßßß
 
            
         Składniki:3 szklanki startej cukinii (2 większe cukinie)2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach1 3/4 szklanki kaszy manny2 ząbki czosnku3 średnie cebule1/2 szklanki oleju1 łyżka suszonych ziół prowansalskich1 łyżka suszonego tymianku (dałam świeży)sól, pieprz3 jajkaWykonanie:Obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić, żeby puściła sok. Następnie lekko odcisnąć, przełożyć na sitko do odsączenia. Ponownie odcisnąć. Odmierzyć 3 szklanki.Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestudzenia. Dodać do startej cukinii startą marchewkę, żółtka, olej, kaszę, zioła, przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem (nie polecam dodawania już soli). Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z pozostałą masą.Foremkę keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem lub posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać formując na środku lekki wzgórek (pasztet podczas stygnięcia lekko zapadnie się na środku). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę lub trochę dłużej. Można pod koniec pieczenia przykryć pasztet folią gdyby za bardzo się rumienił.
Składniki:3 szklanki startej cukinii (2 większe cukinie)2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach1 3/4 szklanki kaszy manny2 ząbki czosnku3 średnie cebule1/2 szklanki oleju1 łyżka suszonych ziół prowansalskich1 łyżka suszonego tymianku (dałam świeży)sól, pieprz3 jajkaWykonanie:Obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić, żeby puściła sok. Następnie lekko odcisnąć, przełożyć na sitko do odsączenia. Ponownie odcisnąć. Odmierzyć 3 szklanki.Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestudzenia. Dodać do startej cukinii startą marchewkę, żółtka, olej, kaszę, zioła, przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem (nie polecam dodawania już soli). Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z pozostałą masą.Foremkę keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem lub posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać formując na środku lekki wzgórek (pasztet podczas stygnięcia lekko zapadnie się na środku). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę lub trochę dłużej. Można pod koniec pieczenia przykryć pasztet folią gdyby za bardzo się rumienił.