Wykonanie
Pasztet z warzyw, głównie z
cukinii. Warto spróbować chociaż raz pasztetu bezmięsnego.Ja dałam tylko 2 bułeczki i pasztet nie był na tyle zwarty jak chciałam, piekłam go też dość długo, dlatego następnym razem dam 3 bułeczki i tak też zalecam w przepisie.
Składniki:5 małych
cukinii (545 g)2 duże
marchewki (240 g)1 duża
cebula (220 g )2 ząbki
czosnku2 bułeczki (polecam dać 3)3
jajkaoliwa z oliwekłyżeczka
ziół prowansalskichłyżeczka
suszonej pietruszkisólpieprzBułeczki zmiksuj blenderem, tak żeby powstały okruchy.
Cukinię i
marchewkę pokrój w grube plastry, a
cebulę na ćwiartki. Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i
skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 - 25 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Ostudzone warzywa i
czosnek zmiksuj w malakserze.
Do zmielonych warzyw dodaj zmieloną
bułkę i roztrzepane
jajka. Dopraw
ziołami prowansalskimi,
pietruszką,
solą i
pieprzem.
Przełóż do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą keksówki. Piecz w 180°C przez około godzinę. Sprawdzaj patyczkiem i jeśli trzeba to piecz dłużej (ja piekłam 2 godziny)
SMACZNEGO!
źródło: Pasztet z
cukinii i
marchewki