Wykonanie
Z podanych proporcji powinno wyjść około 10 placuszków o średnicy 6-7 cm. Placki są zdrowe, nie zawierają tłuszczu, anie żadnej
skrobi. W gruncie rzeczy nie potrzebują tłuszczu do smażenia, w zupełności wystarczy im dobra patelnia teflonowa. Dla tych, co nie przepadają za
marchewką,
powiem, że nie trzeba jej wcale dodawać, co prawda wzbogaca ona smak, ale bez niej placki są również bardzo smaczne.1 mała
cukinia1
marchewka1
jajko1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 ząbek
czosnkusólpieprz do smaku-
cukinię myjemy, ale nie obieramy, ścieramy ją na dużej tarce, solimy i odstawiamy na około 30 - 40 minut,- po tym czasie odsączamy
cukinię z
wody i ścieramy do niej
marchewkę - również na grubych oczkach- do masy
cukiniowo-marchewkowej wbijamy
jajko, wsypujemy
zioła i wciskamy ząbek
czosnku i doprawiamy
pieprzem do smaku,- na patelni teflonowej rozgrzewamy 1/2 łyżeczki
oleju i układamy na niej placki, smażymy na wolnym ogniu, aż się zrumienią- po zdjęciu z patelni, na wszelki wypadek, można odsączyć je jeszcze na papierowym ręcznikuSmacznego:)