Wykonanie
Składniki na klopsiki:2 średniej wielkości
cukinie1
jajko3 łyżki
bułki tartejłyżeczka
soli3 ząbki
czosnkupieprz do smakuPrzygotowanie klopików:
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i solimy łyżeczką
soli. Mieszamy i zostawiamy tak
cukinię na sitku, na mniej więcej 15 minut, by puściła
wodę.Po 15 minutach
cukinię bardzo mocno i dokładnie odciskamy z nadmiaru jeszcze ewentualnego płynu ( to bardzo ważne, bo inaczej klopsiki będą się rozwalały ), przekładamy do miski, dodajemy do niej
jajko,
bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
pieprz. Mieszamy.Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku
mięsnych. U mnie z
sosem pomidorowym.