Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj polecam tradycyjne danie dla amatorów konkretnych dań. Delikatne
mięso drobiowe smakuje bardzo dobrze ze sprawdzonym farszem z
pieczarek i
sera. Oczywiście można je piec w głębokim tłuszczu - tylko po co, kiedy wystarczy je krótko zrumienić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony a
potem dopiec w piekarniku przez 10-15 minut. Roladki świetnie sprawdzą się także na zimno jako pokrojona
wędlina na kanapek.
Składniki na 8 roladek2 podwójne spore
piersi z kurczakaokoło 20 dag
pieczarekokoło 10 dag
sera żółtego o łagodnym smaku lub kulka
mozzarelli1
cebula2 ząbki
czosnkupęczek świeżego
koperku lub naci z
pietruszki1 łyżeczka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanejprzyprawy ziołowe - użyłam około 1 łyżeczki
ziół prowansalskich wymieszanych z
pieprzem ziołowymsól,
pieprz do smaku1 duże
jajo2-3 łyżki
bułki tartej4-5 łyżek
oleju do smażenia lub 2 łyżki
masła klarowanegoMarynata do smarowania
mięsa1 łyżka z brzuszkiem
jogurtu lub
kefiru1 łyżeczka
musztardy1 łyżka
oleju1 łyżeczka
cukruszczypta
soli i
ziółPrzygotowanieLINK do przepisu na filmieFarszDo zeszklonej pokrojonej w kostkę
cebuli dodaję posiekany
czosnek, szczyptę przypraw,
soli . Chwile podsmażam i dodaję
pieczarki pokrojone w drobniejszą kostkę. Duszę krótko około 2 minut i odstawiam do wystudzenia. Dodaję do farszu
starty ser,
mąkę i posiekany
koper. Mieszam.Mieszam składniki marynaty
MięsoKażdą pierś dzielę na pół i każdą połówkę wzdłuż na dwa zbliżone wielkością płaty. Każdy płat rozbijam delikatną stroną tłuczka na cieńsze plastry-ostrożnie, żeby ich nie podziurawić. jesli już tak się stanie z odłożonych kawałków fileta, które nie nadają się do roladek robimy łatkę przed smarowaniem i ułożeniem farszu. Oprószam płaty niewielką ilością
soli i
pieprzu i odstawiam na 10-15 minut.Roztrzepuje
jajko ze szczyptą
ziół,
soli,
pieprzuSmaruję płat
mięsa marynatą od strony ułożenia farszu. Na początku płata centralnie układam około jednej łyżki farszu.
Zawijam
mięso na raz, żeby przykryć farsz. Zaginam boki do środka, jak liście
kapusty do gołąbków i roluję do końca. Delikatnie zanurzam roladkę w roztrzepanym
jajku, które sklei
mięso i obtaczam w
bułce tartej, otrzepując jej nadmiar.Można roladki schłodzić w lodówce przez godzinę czasu, jeśli się nam nie spieszy. Będą bardziej zwarte, ale można smażyć od razu na rozgrzanym tłuszczu, koniecznie układając na początku każdą roladkę zawinięciem do
spodu, żeby się nie rozwinęły. Rumienię roladki z każdej strony, dodając w trakcie niewielką ilość tłuszczu. Jeśli macie patelnię z uchwytem nadającym się do wstawienia do piekarnika, wstawcie od razu roladki pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut, grzałka góra dół, 180 stopni C. (dopiekałam w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika