ßßß Cookit - przepis na Placki z kurczakiem i pieczarkami

Placki z kurczakiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz jadłam te placki kilka lat temu, będąc u kuzynki nad morzem. Pamiętam, że tamto lato podarowało nam przepiękną pogodę i całe dnie spędzaliśmy na plaży. Głód poskramialiśmy jakąś rybką lub zapiekanką i dalej zażywaliśmy kąpieli słonecznych. Późnym popołudniem kiedy wracaliśmy do domu mieliśmy ochotę zjeść coś konkretnego bo przed nami perspektywa uroczego wieczoru i zachodu słońca nad morzem. Szkoda było czasu na gotowanie. Wtedy Bożena „zarządziła”, że robimy placki z kurczakiem. Marynowanie odpuściłyśmy ale żeby wydobyć odpowiedni aromat dodałyśmy 1 ząbek czosnku więcej. Bez wątpienia te placki są pyszną i bardzo uniwersalną propozycją na szybki obiad. Można je podawać z ulubionymi sosami i surówkami lub zabrać z sałatą, pomidorem i ogórkiem w bułce np. do pracy.
Ilość porcji – 6
Czas wykonania – z marynowaniem 6h i 25 min., bez marynowania 25 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
50 dag filetu piersi kurczaka,
25 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
2 średniej wielkości cebule,
1 łyżka masła,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
3 jajka (całe),
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
olej do smażenia,
sól i pieprz.
Sposób wykonania:
mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę,
pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki,
czosnek przeciskamy przez praskę,
cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę,
roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z pieczarkami,
do miski wrzucamy pokrojone mięso, pieczarki z cebulą, czosnek, pietruszkę i jajka,
wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do lodówki na 6 h aby smaki się „przegryzły”,
następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, na rozgrzany olej łyżką kładziemy placki, smażymy z obu stron aż się ładnie przyrumienią,
podajemy z ulubioną surówką lub sałatą.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/08/Placki-z-kurczakiem-i-pieczarkami.html