ßßß Cookit - przepis na Najsmaczniejsze kotlety z kurczaka

Najsmaczniejsze kotlety z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Wyjątkowo pyszne, proste w składzie i efektowne, bo nie zmielone na miazgę. Oprócz smakowania lubię patrzeć na to, co zjadam, dlatego staram się dostarczyć oczom trochę frajdy.
Składniki
połowa sporej piersi z kurczaka
1 kulka mozzarelli - około 120 gram
1 łyżka bułki tartej do farszu
5 średnich pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
2 łyżki kopiaste dowolnej panierki (u mnie jest to mieszanka otrębów owsianych i bułki tartej)
2-3 łyzki oleju do smażenia (smażę na ceramicznej patelni i więcej tłuszczu naprawdę nie potrzeba)
Przygotowanie
Zobacz, jak robię kotlety na filmie
1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Solimy. Posypujemy pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
2. Siekamy cebulkę na drobno. Wrzucamy na rozgrzaną jedną łyżkę oleju. Solimy nieci, dzieki temu cebulka się nie przypala. Jak się zeszkli, dodaję starty czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Kilka sekund jeszcze podsmażam i dodaję pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Dodaję jeszcze ciut soli, jeśli oczywiście wcześniej nie dałam jej za dużo. Mieszam i duszę pieczarki maksymalnie dwie minuty.
3. Podczas, gdy dochodzą pieczarki kroję w drobną kostkę mozzarellę. Dodaję do niej pieczarki, mięso, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszam.
4. Moczę dłonie w wodzie, formuję kotleciki. Lepiej, żeby były mniejsze, dzięki temu łatwiej przewracać je na patelni. Nie potrzeba roztrzepanego białka. Wystarczy obtoczyć kotleciki tak jak są w panierce i wkładać na rozgrzany tłuszcz (u mnie jest to olej rzepakowy do smażenia w niewielkiej ilości).
5. Kotlety smażę około 2 minut z każdej strony, tak, jak każde mielone, na niedużym ogniu. Podaję tradycyjnie z surówką, ziemniakami, czy ryżem.
Kotleciki są rewelacyjne. Możecie je przygotować na przyjęcie, czy na biwak. Wówczas jednak, zróbcie ich bardzo dużo, bo są niesamowicie pyszne. Doskonale się sprawdzają na imprezę w ogrodzie, do odgrzania na grillu lub do niesamowitej w smaku młodej kapusty. Kiedy o tym piszę, wariują mi kubki smakowe, więc kończę.
Wypróbujcie koniecznie mój przepis i jeśli Wam się spodoba, Polubcie, Skomentujcie... Będzie mi bardzo miło...
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/01/najsmaczniejsze-kotlety-z-kurczaka_5.html