Wykonanie
28 Maja 2013 Gotowanie ze stylemBurgery z
kurczakiem to doskonały pomysł na śniadanie bądź kolację. Farsz
mięsno - warzywny oraz bułeczki hamburgerowe można wykonać poprzedniego dania, natomiast samo wykończenie potrawy nie zabiera już zbyt wiele czasu. Bardzo prosty
sos majonezowo-
czosnkowy doskonale komponuje się z
mięsem z piersi kurczaka oraz
mozzarellą. Oczywiście nie są to typowe burgery, gdyż nie zawierają
mięsa wołowego, lecz stanowią na prawdę smaczny posiłek.
Składniki na 6 burgerów:Burgery: :½
piersi z kurczaka1
cebula średniej wielkości½
papryki czerwonej6 dużych
pieczarekSos majonezowo-
czosnkowy:3 łyżki
majonezu1 ząbek
czosnkusól,
pieprzDodatkowo:
masło do posmarowania bułeczek hamburgerowych125 g
mozzarelli w kulce
olej do smażenia6 bułeczek do hamburgerów według tego bądź tego przepisuSposób przygotowania:
Sos majonezowo-
czosnkowy:
Czosnek wycisnąć bądź zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Następnie przełożyć do naczynia, dodać
majonez, doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Burgery:
Pierś z kurczaka ugotować we wrzącej wodzie (około 20 minut), przestudzić, po czym pokroić w paski o wymiarach 1 x 2,5 cm.
Ser mozzarellę pokroić w plastry,
paprykę zaś w paski o długości około 2,5 cm.
Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę i podsmażyć na rumiany kolor. Następnie dodać
pieczarki,
paprykę, doprawić
solą oraz
pieprzem i smażyć, aż do odparowania nadmiaru
wody.
Bułki przekroić na pół, po czym każdą połówkę posmarować
masłem, ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku przez 4 minuty w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchnią połówkę
bułki nałożyć plaster
mozzarelli, na spodnią natomiast część przygotowanego farszu.
Bułki ponownie ułożyć na blasze do pieczenia obok siebie, po czym wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu na farsz nałożyć sos i przykryć wierzchnią częścią bułeczki (z
mozzarellą).Spożywać na ciepło.