Wykonanie
Składniki:250g
makaronu w kształcie dużych muszli,380g
piersi z kurczaka,300g
pieczarek,1
cebula,1
czerwona papryka,200g
świeżego szpinaku (może być również mrożony),1 łyżka
masła,
olej,1 łyżka
śmietany 18%,3-4 ząbki
czosnku,3
ogórki konserwowe,320g
startego sera żółtego,2 łyżki
majonezu,500g
przecieru pomidorowego z kartonu,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć na 1 łyżce
oleju z
solą i
pieprzem.
Pieczarki pokroić w półksiężyce i podsmażyć z
cebulą pokrojoną w kostkę z
solą i
pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i chwilę razem dusić. Zdjąć z gazu i wymieszać z
piersią z kurczaka. Odstawić do wystygnięcia.Dodać do farszu pokrojone
ogórki konserwowe i 200g
startego sera żółtego. Wymieszać i spróbować czy nie trzeba dodać
soli i
pieprzu.
Makaron ugotować z odrobiną
oleju i
soli. Ugotowany
makaron przelać zimną
wodą i odcedzić.
Usunąć grubsze ogonki ze
szpinaku. Dwa lub trzy
razy przelać
szpinak wrzącą
wodą, Posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką
masła i wyciśniętymi ząbkami
czosnku do momentu odparowania
wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z łyżką
śmietany.
Na dno
makaronowych muszli nałożyć wcześniej przygotowany
szpinak.
Pozostałą część
makaronu napełnić wcześniej przygotowanym farszem.
Majonez wymieszać z
przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by
makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej pod wpływem gorąca
makaron będzie twardy.Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 20min. pod przykryciem. Następnie posypać resztą
startego sera żółtego i zapiekać jeszcze 10minut.
Smacznego!!!