Wykonanie
Składniki:Roladki:300g
świeżego szpinaku ( może być również mrożony),kilka
suszonych pomidorów,1
cebula,ok.700g
piersi kurczaka,łyżka
masła,3 ząbki
czosnku,
pieprz,
sól, słodka
czerwona papryka,
mąka,
olej do smażenia.
Sos pieczarkowy:350g
pieczarek,1
cebula,łyżka
masła,
sól,
pieprz,1l
bulionu,220g
serka topionego naturalnego lub
śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach).Przygotowanie:
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Ze
szpinaku oderwać ogonki, wymyć i przelać dwa
razy wrzącą
wodą.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce
masła z wyciśniętymi ząbkami
czosnku. Gdy
cebula zmięknie dodać
szpinak i
suszone pomidory. Doprawić
pieprzem i słodką
czerwoną papryką. Chwilę razem poddusić i wyłożyć na sitko do odsączenia oraz do ostygnięcia.
Piersi z kurczaka przekroić na niegrube plastry i rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć, położyć farsz ze
szpinaku i
suszonych pomidorów. Zawinąć dobrze i obtoczyć w
mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.Aby
mieć pewność, że roladki się nie otworzą podczas smażenia, można owinąć je nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w kostkę i na łyżce
masła podsmażyć z
pieczarkami. Odrobinę osolić i popieprzyć. Dolać 1lbulionu. Po zagotowaniu dodawać po trochu
serka topionego i mieszać do zupełnego jego roztopienia.Roladki podawać polane
sosem pieczarkowym.
Smacznego!!!