ßßß Cookit - przepis na Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym.

Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Roladki:
300g świeżego szpinaku ( może być również mrożony),
kilka suszonych pomidorów,
1 cebula,
ok.700g piersi kurczaka,
łyżka masła,
3 ząbki czosnku,
pieprz, sól, słodka czerwona papryka,
mąka,
olej do smażenia.
Sos pieczarkowy:
350g pieczarek,
1 cebula,
łyżka masła,
sól, pieprz,
1l bulionu,
220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach).
Przygotowanie:
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Ze szpinaku oderwać ogonki, wymyć i przelać dwa razy wrzącą wodą.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula zmięknie dodać szpinak i suszone pomidory. Doprawić pieprzem i słodką czerwoną papryką. Chwilę razem poddusić i wyłożyć na sitko do odsączenia oraz do ostygnięcia.
Piersi z kurczaka przekroić na niegrube plastry i rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć, położyć farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Zawinąć dobrze i obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Aby mieć pewność, że roladki się nie otworzą podczas smażenia, można owinąć je nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i na łyżce masła podsmażyć z pieczarkami. Odrobinę osolić i popieprzyć. Dolać 1lbulionu. Po zagotowaniu dodawać po trochu serka topionego i mieszać do zupełnego jego roztopienia.
Roladki podawać polane sosem pieczarkowym.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/08/roladki-z-piersi-kurczaka-ze-szpinakiem.html