Wykonanie
Bardzo lubię
szpinak, w różnych wersjach, na ciepło, na zimno. W kanapkach stosuje go zamiennie z
sałatą – niestety nie wszyscy domownicy popierają moją słabość do
szpinaku, chyba, że jest w koktajlu. Pomyślałam więc, że muszę go gdzieś przemycić, miałam
piersi z kurczaka, ale nie miałam ochoty na
makaron, chociaż uwielbiam
makaron z sosem
szpinakowo-
serowym . Nie miałam ochoty na i czasu na lepienie pierogów. I po chwili namysłu wymyśliłam, że nafaszeruje
kurczaka szpinakiem, dodam
suszone pomidory z
oleju i tak je przygotuję. Wyszły pyszne – za pierwszym razem wszyscy podeszli do nich niepewnie, a teraz coraz częściej słyszę, żeby zrobiła ten obiad
Składniki:duża podwójna
pierś z kurczaka6
suszonych pomidorów z
oleju3 duże garści
świeżego szpinaku1 duża
cebula20 dag
żółtego sera750 ml
bulionu3 łyżki
musztardy (ja dałam 2 łyżki
musztardy sarepskiej i 1 delikatesowej)
sól,
pieprz do smaku,
masło klarowane lub
olejmąka do zagęszczenia sosuWykonanie:Pokrój
cebulę w kosteczkę i podsmaż na
maśle dodając szczyptę
soli i
cukru – podsmażyć do złotego koloru. Dodać
szpinak, przesmażyć do miękkości, dodać pokrojone w drobną kosteczkę
pomidory. Doprawić
solą i
pieprzem (raczej samym
pieprzem, bo
pomidory są słone).
Ser zetrzeć na tarce.Pierś oczyść podziel na 6-7 części. Każdą część delikatnie rozbij, aby powstał „kotlet”. Posyp
solą i
pieprzem z obydwu stron. Przygotować prostokąty z folii aluminiowej troszkę większe od „kotletów” w ilości kotletów. Na każdy kawałek folii kłaść plaster piersi, układać na nim farsz i posypać
serem, zrolować w folii. Tak przygotowane roladki wrzucać do gotującego się
bulionu. Gotować około 20 minut. Po tym czasie wyjąć roladki, odpakować z folii. Do
bulionu dodać
musztardę, wymieszać – sos zagęścić
mąką (rozrobioną
mąką z zimną
wodą). Do tak przygotowanego sosu wrzucić roladki i dusić jeszcze wszystko 5 minut.Smacznego!