Wykonanie
Składniki:0,5kg
schabu wieprzowego0,5 litra
bulionu2 małe
cebule2 ząbki
czosnku30dkg
pieczarek2 łyżki
masła2 łyżki
musztardymąka (do obtoczenia sakiewek)
olej (do smażenia)
sól,
pieprz (do smaku)Sposób wykonania
Pieczarki kroję drobno.
Cebulę kroję w kosteczkę, a
czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam
olej, dodaje
czosnek i
cebulę. Po chwili smażenia dodaje
pieczarki oraz
masło. Smażę całość około 10 minut.
Schab rozbijam tłuczkiem do
mięs na szerokie i cienkie plastry. Smaruje
musztardą, posypuje
pieprzem,
solą z każdej strony. Na środku każdego plastra nakładam łyżką farsz
grzybowy i zwijam w formę sakiewki. Roladki ze
schabu obtaczam w
mące i smażę na dużej ilości
oleju. Smażę na małym ogniu na złoty kolor, co jakiś czas obracając, by się równomiernie usmażyły. Na patelnię wlewam gorący bulin, duszę pod przykryciem około 30minut. Podczas duszenia przewracam roladki co jakiś czas, 3-4
razy.