Wykonanie
Soczyste zawijańce, paczuszki z fileta to doskonałe danie na obiad, grilla i także fantastyczna propozycja na półmisek jako
wędlinka na zimno. Super się kroi, dietetyczna i pięknie się prezentuje. Jednak najważniejszy jest smak, dlatego kluczem jest dobra marynata i czas, potrzebny na skruszenie
mięsa. Polecam sprawdzony przepis i życzę miłego pichcenia.
Składniki:2 spore podwójne
piersi z kurczaka ( im większe, tym łatwiej formować roladki)30-40 dag umytych pokrojonych w drobną kostkę
pieczarek15-20 dag
startego sera łagodnego w smaku1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2-3 łyżeczki posiekanej
natki z
pietruszki2-3 gałązki
tymianku1 nieduża gałązka
rozmarynuszczypta
ziół prowansalskich1 płaska łyżka
masła lub
olejusól,
pieprz do smakuSkładniki marynaty do drobiu na 1kg
mięsa2-3 kopiaste łyżki
jogurtu naturalnego lub
kefiru1 łyżeczka z łagodnym brzuszkiem
soli na 1 kg
mięsa (jeśli oprószycie
mięso solą, wówczas do marynaty dodajemy maleńką szczyptę
soli)1 łyżeczka kopiasta
musztardy ostrej1 łyżeczka kopiasta
miodupłaska łyżeczka
ziół prowansalskichpołowa z posiekanych świeżych
ziół (
tymianek,
rozmaryn...) i
natki z
pietruszkipo szczypcie
papryki ostrej i słodkiej1 łyżka
olejuPrzygotowanie1. W przeddzień opłukane, osączone filety kroję wzdłuż każdą pierś na dwa płaty. Luźne przyrosty
mięsa odcinam. Można je wykorzystać do łatania dziurek, przy zwijaniu roladek lub delikatnie rozbite ułożyć ściśle i uformować mniej zgrabną roladkę.2. Płaty
mięsa wkładam
między folię i bardzo delikatnie, łagodną stroną tłuczka, rozpłaszczam
mięso (rozbijam to złe słowo do kurczaczka)3. Mieszam składniki marynaty i moczę w niej każdy płat.
Mięso jest najlepsze po 12 godzinach, ale i po 2-3 godzinach marynata powinna w miarę dobrze skruszyć
mięso.4. Tuż przed formowaniem, następnego dnia, podsmażam
cebulkę krótko do zeszklenia. Dodaję rozdrobniony
czosnek, posiekane
zioła,
natkę z
pietruszki,
pieczarki (
pieczarek nie scieram na tarce, bo
zrobi się miazga zamiast pysznego farszu), delikatnie przyprawiam
solą i szczyptą
ziół prowansalskich. Całość duszę maksymalnie 2 minuty od zagotowania. W razie potrzeby, jeśli nie udało się z rondla odparować
wody, odsączam jej nadmiar i studzę
pieczarki.5. Dodaję do wystudzonych
pieczarek starty
żółty ser. Mieszam.6. Wyjmuję
mięsko z lodówki. Na każdy płat układam centralnie farsz i formuję roladki tak, jakbym robiła gołąbki. Układam w naczyniu żaroodpornym, delikatnie przesmarowanym
olejem.WAŻNE: Zawsze widoczny brzeg kotleta trafia na spód tak, by znalazł się na środku roladki. Będzie idealny po upieczeniu. Temperatura szybko zetnie
białko w
mięsie, dzięki temu nie trzeba roladek wiązać ani spinać wykałaczkami.7. Roladki posypuję szczyptą wymieszanych
ziół prowansalskich z
papryką ostrą i słodką oraz resztką rozdrobnionego
tymianku i
rozmarynu.8. Piekę bez przykrycia, w temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół, nieco wyżej niż środkowa półka, przez około 25 minut.Polecam przepis na roladki
schabowekotlety
schabowe soczyste i miekkieSmacznego!!!Dziękuję za cieplutkie komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika