Wykonanie
Dzisiaj
planowo miały być na obiadek tradycyjne
schabowe, bo pomimo majówki na dworze pochmurno i bardzo zimno. Kiedy kroiłam
mięso na kotlety, przyszedł mi do głowy pomysł, żeby jednak zmienić ich przeznaczenie. Dla amatorów chudego
mięsa ten przepis jest naprawdę dobry, bo szaszłyki kruche i pyszne, choć może nie aż tak soczyste jak karkóweczka. Ten przepis sprawdzi się doskonale z
filetem drobiowym albo indyczym. Polecam.
Składniki
porcja na 3-4 osobyokoło 60 dag
schabu2 łyżki
kefiru lub
jogurtu1-2 łyżeczki ostrej
musztardy1 łyżeczka
mioduokoło 1 płaskiej łyżeczki
soli1 kopiasta łyzeczka mieszanki
ziół -
tymianek,
rozmaryn,
papryka,
majeranek1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
masła2 łyżki
olejuPrzygotowanie
1. Z
kefiru,
musztardy,
miodu,
soli,
ziół, jednej łyzki
oleju, posiekanego
czosnku przygotowuję marynatę.2. Kotlety
schabowe rozbijam na placki (pod folią) niezbyt cienko, zeby się
mięso nie porozrywało.3. Kroję
schabowe na paski o szerokości 3, 5cm do 4 cm i dokładnie mieszam z marynatą. Odstawiam przynajmniej na godzinę (mogą leżeć przez 12 godz - będą jeszcze lepsze). W przypadku
fileta z kurczaka, wystarczy nawet kilkanaście minut a
mięso z indyka około pół godziny.4. Nadziewam paski
mięsa przewlekając patyczkiem, jakbym robiła fastrygę. Dwa paski nadziewam na jeden patyczek i staram się ich ciasno nie układać, więc tylko delikatnie marszczę. Roztopione
masło łącze z
olejem i ciepłym smaruję szaszłyki z obu stron. Smarowanie warto powtórzyć podczas grillowania.5. Na rozgrzanych węglach (powinny być biało-szare, jak na poniższym zdjęciu) piekę na grillu po około 3 minuty z każdej strony (trzeba pilnować, żeby szaszłyki się nie przypalały)Polecam kotlety
schabowe soczyste i miekkie
SMACZNEGO!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika