Wykonanie
Składniki :polędwiczka wieprzowa długa3
jabłkasłoiczek
żurawiny1+1/2 łyżeczki
rozmarynu1 + 1/2 łyżeczki
tymianku2 ząbki
czosnku2 + 1 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
papryki wędzonej ostrej
sól,
pieprz2 łyżki
masła1 czubata łyżka
miodu wielokwiatowegoPrzygotowanie :
Polędwiczki kroję na plastry, rozbijam dłonią.Nacieram 2 ząbkami
czosnku przeciśniętymi przez praskę, 2 łyżeczkami
majeranku, 1 łyżeczką
tymianku,
papryki wędzonej i
rozmarynu i łyżką ( lub dwoma )
oliwy lub
oleju. Odstawiam na 30 minut.
Jabłka obieram, kroję.W garnku rozpuszczam
masło, dodaję 1 łyżeczkę
majeranku ,
sól,
pieprz, wkładam
jabłka i na wolnym ogniu je podduszam.Do garnuszka przekładam
żurawinę ze słoiczka, dodaję łyżkę
miodu oraz 1/2 łyżeczki
tymianku i
rozmarynu, doprawiam
solą i
pieprzem. Na małym ogniu podgrzewam, mieszając.
Polędwiczki smażę na rozgrzanym
oleju.Podaję
jabłka na których układam
mięso, sos i pieczone
ziemniaki.