Bita śmietana

nazwa

Bita śmietana jest śmietaną, która pod wpływem napowietrzania uzyskuje bardzo gęstą oraz sztywną konsystencję. Bita śmietana najczęściej zawiera w sobie minimum 30 % tłuszczu. Można wyróżnić trzy rodzaje bitej śmietany: w sprayu, w proszku oraz oryginalną wykonaną na bazie śmietany kremówki

Historia

Nie jest znana dokładna data, nawet okres, w którym wymyślono bitą śmietanę. Pierwsza wzmianka o tym składniku kulinarnym pochodzi z końca XVII wieku. Wtedy to na dworze Ludwika XIV jej wykonaniem zajął się Francois Vatel. Ale uważa się, że była ona znana już dużo wcześniej.

Przyrządzenie bitej śmietany

Bitą śmietanę można w bardzo prosty i szybki sposób przyrządzić w domowych warunkach. Do jej przygotowania potrzebne będą: śmietana kremówka (min 30%), około 2-3 łyżeczek cukru lub cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz pół łyżeczki soku z cytryny. Warto przed przygotowaniem bitej śmietany schłodzić porządnie kremówkę oraz metalową miskę w której wszystkie składniki należy następnie zmiksować lub ubić rózgą. Koniecznie całość ubija się na sztywno. Najlepiej jest aby tak przygotowaną bitą śmietanę podawać od razu, jeśli jednak ma być podana później, należy przechować ją w lodówce.

Zastosowanie

Bita śmietana ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Dodaje się ją do wszelkiego rodzaju ciast, tortów, deserów, lodów, czy też gorących napojów, takich jak czekolada czy kawa. Bitą śmietanę używa się również do dekoracji wszystkich uprzednio wymienionych wyrobów. Samą bitą śmietanę można polać sosem czekoladowym lub posypać wiórkami czekoladowymi albo kakao. Bardzo popularne jest podawanie gofrów z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców z puszki. Innym ciekawym pomysłem jest podanie szarlotki na ciepło z lodami i bita śmietaną. Można nią również przyozdobić naleśniki przyrządzone w słodkiej wersji.

Właściwości

Osoby będące na diecie raczej powinny unikać bitej śmietany ze względu na jej wysoką kaloryczność. Zaserwowane około trzy stołowe łyżki tego przysmaku, daje już około dwustu kalorii. Niestety sam składnik kulinarny nie posiada żadnych cennych wartości odżywczych. W skład około 100 gramów bitej śmietany wchodzi około 7 gramów tłuszczu, 19 gramów węglowodanów, a także około 3 gramów białka. Osoby, które nie chcą całkowicie rezygnować z przyjemności spożywania przysmaku, mogą wybrać bardzo popularną wersję light. Zawiera ona mniejszą porcję kalorii oraz tłuszczu.

Wartości odżywcze

Porcja: 3g Kalorie: 7.7 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów1.5 kcal

z białek0.41 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość7.5E-07 g

Objętość15 g/m3

Food folate9E-08   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.193   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.025   μg

Tłuszcz0.667   g

Tłuszcze nasycone0.415   μg

Węglowodany0.375   g

Total Folate9E-08   μg

Cukier0.24   g

Białko0.096   g

Tryptofan0.0014   g

Treonina0.0043   g

Izoleucyna0.0058   g

Leucine0.0094   g

Lysine0.0076   g

Metionina0.0024   g

Cystyna0.0009   g

Fenyloalanina0.0046   g

Tyrosine0.0046   g

Walina0.0064   g

Arginina0.0035   g

Histydyna0.0026   g

Alanina0.0033   g

Kwas asparaginowy0.0073   g

Kwas glutaminowy0.02   g

Glicyna0.002   g

Prolina0.0093   g

Seryna0.0052   g

A5.6E-06   μg

B11.1E-06   mg

C0   mg

B61.2E-06   mg

E1.9E-05   mg

B32.1E-06   mg

B128.7E-09   μg

B22E-06   mg

B59.2E-06   μg

B90   μg

K5.7E-08   μg

Retinol5.5E-06   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)21   IU

Bete-karoten1.3E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.0097 mg

Omega-60.015 mg

Fosfor0.0027   mg

Magnez0.00033   mg

Potas0.0044   mg

Sód0.0039   μg

Wapń0.003   mg

Żelazo1.5E-06   mg

Cynk1.1E-05   mg

Fluor9E-08   μg

Mangan3E-08   μg

Miedź3E-07   μg

Selen4.2E-08   μg

Cholesterol0.0023   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %